Optužnica

Ministar pao zbog dvije tajnice

Optuženi je iskoristio službeni položaj a njima pribavio korist u vidu zaposlenja na neodređeno vrijeme.
Vijesti / Politika | 18. 06. 2020. u 12:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muharem Fišo

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu županijskog tužiteljstva protiv Muharema Fiše, bivšeg ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Optužen je zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlasti.

Optuženi se tereti da je u 2016. i 2018. godini dok je bio ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo nezakonito uposlio dvije osobe na pozicije tehničkih tajnica.

Kako se navodi u optužnici, optuženi je fiktivno proveo natječajnu proceduru kako bi se prijavile samo njih dvije, iako nisu imale status namještenica niti su bile uposlene u organu državne službe.

Time je optuženi iskoristio službeni položaj a njima pribavio korist u vidu zaposlenja na neodređeno vrijeme.

oslobođenje je objavilo kako su one dobile otkaz, budući da je inspekcija utvrdila da je njihovo zaposlenje izvršeno suprotno Zakonu o namještenicima u organima državne službe u Federaciji BiH.

Podsjećamo, Centar za istraživačko novinarstvo objavio je u studenom prošle godine kako je Fišo dobio priliku da pod povoljnim uvjetima dođe do stana u sarajevskom naselju Grbavica.

''Tu mogućnost mu je dao Savez udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Kantona Sarajevo (SABNORKS). Fišo stan može otkupiti po cijeni višestruko nižoj od tržišne'', pisao je CIN.

Video: Bivši ministar udomio borački stan

SABNORKS je pozvao sredinom ove godine svoje članove da konkuriraju za dodjelu prava na otkup stana, pod uvjetom da ni oni ni njihovi supružnici nemaju nekretnine.

Iz Saveza tvrde da je Fišo dokazao da ispunjava ovaj uvjet, ali Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) otkrio je kako to nije točno. Fišo i njegova supruga Safija imaju dvije kuće u naselju Hadžići.

''Iako ih je ranije upisivao u imovinske kartone, Fišo je za CIN tvrdio da nema nekretnine. Potom se predomislio, rekavši da je riječ o jednoj − obiteljskoj kući'', naveo je, između ostalog, CIN.

Kopirati
Drag cursor here to close