Tvrdnje

Ministar: Hrvatska u BiH ubacuje migrante iz Srbije

Ministar unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona kaže kako se provode neke aktivnosti o kojima u ovom trenutku ne može javno govoriti.
Vijesti / Politika | 08. 07. 2019. u 11:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švicarska TV ima snimku kako hrvatska policija ilegalno protjeruje migrante u BiH - Ministar: Hrvatska u BiH ubacuje migrante iz Srbije Foto:Jutarnji.hr  / Švicarska TV ima snimku kako hrvatska policija ilegalno protjeruje migrante u BiH

Nermin Kljajić, ministar unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona, potvrdio je za Dnevni avaz da MUP USK istražuje sve češće navode kako hrvatska policija ubacuje na teritorij BiH migrante i koji nisu u Hrvatsku prešli iz naše zemlje, nego su im došli iz Srbije.

Kljajić je potvrdio da su o tome navode dobili i u pismu od Šuhreta Fazlića, gradonačelnika Bihaća. Fazlić je, inače, ranije za Avaz kazao da je u više navrata svjedočio kako su hrvatski policajci s dugim cijevima mimo graničnih prijelaza dovodili u dubinu teritorija BiH migrante koji nisu u Hrvatsku ni došli iz naše zemlje, nego iz Srbije.

''Mi smo veoma ozbiljno shvatili Fazlićeva upozorenja, a prije svega jer je naveo da je i sam svjedočio ovim prizorima u mjestu Lohovo. Postoje i druge indicije, da hrvatska policija zaista prebacuje migrante na teritorij USK iako oni nikada nisu ovdje ni bili. To je kršenje Sporazuma o readmisiji, jer oni moraju iskomunicirati to između dvije države i vratiti ih na graničnom prijelazu ako su ušli s teritorija BiH, a ne da ih ubacuje divljim putevima'', kaže Kljajić.

Ističe i da su u ovom slučaju zakazale državne institucije, ali i međunarodna zajednica, koji su obaviješteni o tome da hrvatska policija pod oružjem ulazi u BiH i na nelegalan način vraća i ubacuje migrante u našu zemlju, navodi Avaz.

''Jasno je da se ovim pitanjem treba baviti vrh države i zakititi bh. interese i, u konačnici, njezin teritorijalni integritet, jer upadi hrvatskih policajaca u našu zemlju su nedopustivi'', zaključuje Kljajić.

Napominje kako ovakvi slučajevi samo potvrđuju da je bh. granica porozna ne samo na istoku nego i na zapadu, što omogućava hrvatskim policajcima da, sudeći prema Fazličevim navodima, narušavaju teritorijalni integritet BiH.

''O svemu smo obavijestili nadležne institucije, prije svega Graničnu policiju BiH, ali i sami po tom pitanju provodimo neke aktivnosti o kojima u ovom trenutku ne mogu javno govoriti'', rekao je Kljajić za Dnevni avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close