Krađa

Dodik: Hrvati trebaju imati svoga autentičnog predstavnika

''A kada dođem u Predsjedništvo BiH, tamo su dva bošnjačka člana.''
Vijesti / Politika | 26. 09. 2020. u 17:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komšić bez ikakvih skrupula krade hrvatski legitimitet i predaje ga Bošnjacima, kazao je Milorad Dodik u velikim intervjuu koji je dao za Večernji list.

Dodik je u intervjuu naglasio kako njegova posjeta Zagrebu nije bila usmjerena ni protiv koga, '' posebice ne protiv nekoga trećeg'', dodajući kako domaćine treba pitati zašto u Zagrebu nisu bili Komšić i Džaferović.

Nacionalni interesi

''Mislim da se Komšića, koliko ja to vidim kod Hrvata, doživljava kao nekoga tko eksploatira hrvatska nacionalna konstitutivna prava u BiH na vrlo podmukao način. Komšić ekskluzivno ta prava daje bošnjačkoj političkoj eliti. Moj je dojam da je, nakon duljeg vremena, hrvatski državni vrh postao svjestan te činjenice i da je potporom konstitutivnosti naroda apsolutno definirao svoju politiku odnosa prema BiH. U toj politici očigledno nema mjesta za Komšića. A odgovor zašto ih također nema u Zagrebu leži i u činjenici da stalno izazivaju krize sa Srbijom, a onda i s Hrvatskom. Mislim da se ne može prijeći preko izjave Bakira Izetbegovića da će Hrvatima, nakon nametanja Komšića, nametati predstavnike i na nižim razinama vlasti'', kazao je.

Na sugestiju kako bošnjačke stranke tvrde da je to bio susret protiv trećega kazao je: ''Ma oni imaju u glavi taj problem koji ih drži. Jašu na tome da se predstavljaju kao žrtve i imali su simpatije u regiji i svijetu. No, pokazalo se da to nije baš tako. Ne može netko na temelju toga što misli da je žrtva, imati pravo raditi što želi. E, tako ne može!''

Kazao je kako je očigledno da je žrtva političkog statusa Herceg-Bosne bilo to da se završi rat u Hrvatskoj.

''No, kada eliminirate stvari iz prošlosti, možete reći da Hrvatska nije mogla, znala ili htjela boriti se za hrvatske nacionalne interese u BiH na putu u EU. Očito nije u Europi bilo popularno da se za to zauzima. Sada Hrvatska nema nijedan razlog da se aktivno ne uključi u potporu zaštite kolektivnih hrvatskih prava u BiH. U Zagrebu sam shvatio da je neprihvatljivo to bošnjačko parazitiranje na hrvatskom političkome tijelu u BiH. Predsjednik i premijer su odlučni da se poštuje Daytonski sporazum i konstitutivnost naroda'', istaknuo je.

Istaknuo je kako je njegov politički interes očuvanje konstitutivnosti naroda ''i apsolutno je neprihvatljivo da bilo koji narod drugome bira političke predstavnike''.

''A kada dođem u Predsjedništvo BiH, tamo su dva bošnjačka člana. Komšić se samo formalno zove hrvatskim članom, no više inicijativa u interesu bošnjačkog naroda i bošnjačke političke elite dolazi od Komšića nego od Džaferovića. To nije zdravo, nije fer. Ja to ne želim Bošnjacima, ni Srbima, ali ni Hrvatima. Hrvati trebaju imati svoga autentičnog predstavnika. Ako se to ne dogodi, BiH nema razloga dalje nastaviti živjeti'', ponovio je Dodik ističući kako su, što se tiče Hrvata, stvari dovedene do zida.

''Pogubna je varijanta i podvala Hrvatima i Srbima koju guraju Bošnjaci o građanskoj državi, jer toga nikada na ovim prostorima nije moglo biti. Zamislite, stranka Alije i Bakira Izetbegovića zauzima se za građansko uređenje. Ja ne razumijem kome oni to mogu podvaliti. S druge strane, Hrvati i Srbi inzistiraju na konstitutivnosti naroda i paritetu iz Daytona dok se drukčije ne dogovorimo. Sada imate jedan narod koji želi realizaciju “građanske” priče, a druga dva naroda to ne žele. To su Srbi i Hrvati. Ako se na tome bude inzistiralo, vjerojatno će predstavnici tih dvaju naroda donijeti zajedničku deklaraciju i tražiti da iziđu iz BiH jer im se osporavaju prava zajamčena ustavom i Daytonskim mirovnim sporazumom'', poručio je.

Kakav rat

Komentirajući poruke iz Sarajevo kako ''nema raspada zemlje bez rata'' kazao je: ''Kakav rat, kakve gluposti. Neće ovdje biti rata. To su floskule kojima Bošnjaci iz Sarajeva nastoje plašiti strance. Evo, postavljam pitanje: što bi Sarajevo učinilo da mi to napravimo?''

''Ja bih to učinio još večeras, što se njih tiče. No, nisu oni problem, nego realni međunarodni odnosi. A zanima me i što bi učinilo Sarajevo. Evo, recimo, Izetbegović je čuo da ja i Čović ne želimo kršenje Ustava i osporavanje Daytona te povlačimo potez o izlasku iz BiH. Izetbegović ode u Predsjedništvo, tamo nema mene i ne može angažirati vojsku ni protiv Banja Luke ili Mostara. Ako bi se vojska uporabila, imali bismo posve drugu situaciju. Ne može poslati ni policiju u Mostar ili Banja Luku. Federalna policija ne može prijeći entitetsku granicu, niti iz jedne županije u drugu u S vođom bosanskih Srba i članom Predsjedništva BiH o odjecima posjeta Zagrebu Federaciji BiH. Mi ovdje želimo donositi političke odluke, a oni prijeteći ratom žele zadržati svoje pravo da budu tutori i da majoriziraju druga dva naroda u BiH. Ako žele “Bosnu” kao većinski narod, onda moraju dati mnoge koncesije'', kazao je.

Poručio je kako ga BiH podsjeća na Jugoslaviju, uz ponavljanje istih pogrešaka većinskog naroda.

''Odnos unutarnjih snaga gotovo je identičan. Glavni narodi bivše Jugoslavije bili su Srbi, Hrvati i Muslimani, kasnije Bošnjaci. Da su Hrvati i Srbi postigli dogovor u bivšoj Jugoslaviji, ona se ne bi raspala. Hrvati sada imaju svoju državu, Srbi imaju dvije države, Srbiju i Republiku Srpsku. To su realnosti. Sada uspoređujući to stanje, vidimo aroganciju većinskog naroda. U nekim dijelovima Srbi su se toliko arogantno ponašali u godinama raspada Jugoslavije da su dali pravo drugima da pronađu razloge za izlazak iz Jugoslavije. Bošnjaci su još gori. Oni u svojoj aroganciji čak osporavaju postojanje drugih naroda. Ja preko Izetbegovićeve uvrede Hrvatima da su manjina ne bih prešao'', kazao je.

Vraćajući se na temu Željka Komšića i njegove teorije kako će kontitutivnost naroda odumrijeti na putu u EU kazao je kako ''on ima iluzije i snove''.

''Ali to je nerealno, kao i on u svakome smislu jer pokušava opravdati vlastitu poziciju kojom provodi državni udar. On bez ikakvih skrupula krade hrvatski legitimitet i predaje ga Bošnjacima. Mnogi ljudi i u međunarodnoj zajednici sve više uviđaju da je njegov izbor poguban i da može voditi raspadu BiH. Inače, najbolji je demanti njegovim tvrdnjama Belgija koja doslovno ima identičan sustav upravljanja razlikama'', kazao je.

Kopirati
Drag cursor here to close