Od do

Dodik se otvorio: Od Izetbegovića lihvara do mete na čelu

Prema njegovim riječima, Izetbegović je bio "lihvar koji je svima pokušavao da se dodvori, a u suštini je bio veoma zagriženi islamista".
Vijesti / Politika | 30. 04. 2018. u 09:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je kako bi Dayton dva doveo do raspada BiH, kao i da su stranci dosta uništili Daytonski mirovni sporazum, ali da je, usprkos tome, potrebno boriti se i graditi što veći autonomni status za Srpsku.

"Svaka druga priča - o Daytonu dva, Daytonu šest, dovela bi do raspada BiH", naglasio je Dodik za Srpski telegraf te dodao kako za Republiku Srpsku razumijevanja ima predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na kojem su, kako je ocijenio, velika odgovornost i veliki pritisci.

"Na njemu je velika odgovornost i veliki su pritisci. Na meni je, pak, da u nemogućim uvjetima branim ideju i opstanak Republike Srpske", rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske potvrdio je da neće putovati na inauguraciju predsjednika Rusije Vladimira Putina u Moskvu, koja se održava 7. svibnja u Moskvi, navodeći da je dan ranije Đurđevdan - njegova krsna slava.

"Moja slava je Đurđevdan, tu sam, kao svaki dobar domaćin i Srbin, ostat ću ovdje", rekao je Dodik.

Dodik je rekao kako je u politiku ušao zbog košarke, koju je igrao u mladosti, jer je "zbog svega što je tada vidio" bilo neminovno da se angažira u društvenom radu, te naglasio da je ponosan što je bio član Saveza komunista.

Naveo je kako mu je najteži trenutak u karijeri bio kada mu je, zbog odbijanja bespogovorne poslušnosti, nekadašnji predsjednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević, skoro dvije godine zabranio ulazak u Srbiju.

"Posljednji susret imali smo u Vili `Mir`, koja je kasnije bombardirana. Tražio je da podnesem ostavku na mjesto premijera. Odbio sam. Mjesec i pol dana kasnije zabranio mi je ulazak u Srbiju", rekao je Dodik.

Naveo je kako je, osim Franje Tuđmana, poznavao sve čelnike nacionalističkih stranaka koje su vrijeme raspada Jugoslavije imale dominantnu ulogu, a najnegativnije je ocijenio lidera SDA Aliju Izetbegovića, za kojeg je rekao da je bio "zagriženi islamista" koji je izazvao rat u BiH.

Prema njegovim riječima, Izetbegović je bio "lihvar koji je svima pokušavao da se dodvori, a u suštini je bio veoma zagriženi islamista", prenijela je Srna.

"Njegova ključna rečenica da će žrtvovati mir za BiH dovela je narode u rat u kojem je izginulo 94.000 ljudi svih naroda i narodnosti", rekao je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je istaknuo kako mu je general Ratko Mladić "djelovao odlučno, generalski i junački" kada ga je upoznao 12. svibnja 1992. godine, prilikom usvajanja zakona o formiranju Vojske Republike Srpske.

Govoreći o prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, Dodik je naglasio da poštuje to što je Karadžić zanemario lični komoditet zarad ideje o tome da "moramo da ostanemo uz svoj narod, ali da moramo da ostanemo ljudi".

"Mislim da sam ja to uspio", rekao je Dodik te dodao kako se nikada nije osobno upoznao sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, a da su kriminalci iz "`zemunskog klana` htjeli da ga smaknu i nešto pokušavali".

"Međunarodna zajednica me je 1999. obavijestila da su se u Banja Luci pojavila dvojica snajperista sa zadatkom da me ubiju. Pojačali smo sigurnost i to je sve", rekao je Dodik, navodeći da i sada ima prijetnji "sa svih strana".

Kopirati
Drag cursor here to close