Mektić

BiH će dobiti milijun eura pomoći za migrante

Nakon redovite sjednice državnog operativnog stožera zaduženog za pitanje migracija, održane u Sarajevu, Mektić je novinarima kazao kako je od početka godine zabilježen ulazak 5.116 ilegalnih migranata u BiH, pri čemu je njih 4526 izjavilo kako želi
Vijesti / Politika | 31. 05. 2018. u 13:06 Bljesak.info
Kopirati

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je u četvrtak kako je krizni fond Europske unije odobrio milijun eura pomoći BiH za suočavanje s izbjegličkom krizom, a istodobno je ustvrdio kako su te migracije pod nadzorom te kako bh vlasti uspijevaju učinkovito kontrolirati stanje.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon redovite sjednice državnog operativnog stožera zaduženog za pitanje migracija, održane u Sarajevu, Mektić je novinarima kazao kako je od početka godine zabilježen ulazak 5.116 ilegalnih migranata u BiH, pri čemu je njih 4526 izjavilo kako želi zatražiti azil, a takav zahtjev je podnijelo njih 475.

"To je jedini točni podatak, a sva nagađanja političke naravi nemaju za cilj pomoći rješavanju problema nego proizvesti što je moguće veći kaos kao i na žalost dobiti 'jadne' političke poene", kazao je Mektić dodajući kako neki potpuno neutemlejno govore o brojkama o desecima tisuća ilegalnih migranata.

Među takve koji šire takve lažne vijesti svrstao je Nikolu Špirića, zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu parlamenta BiH i bišeg predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

"Najobičnijom glupošću i izmišljotinama" nazvao je tvrdnje u srbijanskim "Večernjim novostima", objavljene u srijedu, kako netko navodno planira na području RS naseliti na tisuće migranata i to pretežito u većim gradskim središtima.

Kazao je i kako Milorad Dodik "izvaljuje gluposti" kada tvrdi da netko planira promijeniti nacionalnu strukturu u RS doseljavanjem muslimana-ilegalnih migranata.

"Mi nismo odobrili niti jedan jedini azil", kazao je Mektić ističući kako migranti zapravo samo formalno podnose zahtjeve za azil, a 70 posto onih koji uđu u BiH odmah nastavljaju put dalje ka Hrvatskoj.

Mektić je kazao kako operativni stožer višestruko provjerava sve dostupne informacije i objavljuje precizne brojke temeljene na činjenicama, a sve drugo su nagađanja i izmišljotine koje šire i neki politički lideri.

Po njegovim riječima, na granicama je od početka godine zaustavljeno oko 3.300 ilegalnih migranata koji su pokušali ući u BiH iz Srbije i Crne Gore, pretežito na području oko Višegrada pa se "pritisak" sada pomaknuo južno prema istočnoj Hercegovini odnosno Gacku i Bileći, gdje će stoga biti upućena policijska pojačanja. Kao pomoć graničarima bit će poslan još jedan kontigent policajaca iz Republike Srpske, a time će se osigurati cjeloviti nadzor nad granicom.

Do sada je među ilegalnim migrantima bilo pojedinačno najviše Sirijaca, njih oko 30 posto, a sada je sve više klasičnih ekonomskih migranata pa je sada među "ilegalcima" najviše Pakistanaca, a na trećem su mjestu Iranci.

"To je sada ozbiljan problem", kazao je Mektić upozoravajući kako je to rezultat činjenice da je Srbija nedavno ukinula vize Irancima, koji sada sve masovnije prelaze u BiH s nakanom da odu ka zapadnoj Europi.

Srbija navodno pregovara i s Pakistanom o ukidanju viza, što je dodatni problem.

Mektić je najavio kako će to pitanje biti na dnevnom redu sastanka ministara unutarnjih poslova iz regije, od Grčke do Austrije, koji će se u Sarajevu održati  7. lipnja.

"Ne mogu kritizirati Srbiju jer je ukinula vize Irancima, no oni moraju osigurati da ih možemo vratiti u Srbiju po skraćenom postupku", kazao je Mektić ističući kako države regije moraju biti iskrene jedne prema drugoj i prestati prebacivati problem u tuđe dvorište.

Njegova je ocjena kako vlade nekih država regije svojoj javnosti skrivaju stvarno stanje. Jedino je logično, smatra Mektić,  riješiti problem na granici s Grčkom i to će biti prijedlog za raspravu na sarajevskom skupu idućeg tjedna.


 

Kopirati