Medijske spekulacije

Milićević: Nisam blokirala nabavu testova za detekciju koronavirusa

''Niti jednog trenutka, ni na koji način, nisam, niti ću blokirati nabavu testova za detekciju korona virusa ili bilo koje druge zdravstvene opreme'', rekla je Milićević.
Vijesti / Politika | 26. 03. 2020. u 10:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Jelka Milićević

Povodom medijskih spekulacija, nastalih nakon imenovanja novog Federalnog stožera civilne zaštite i obrazloženja da prethodni saziv „nije odgovorio na zadatke kao što je nabava medicinske opreme“, zapovjednica Federalnog stožera civilne zaštite i ministrica financija Federacije BiH Jelka Milićević najoštrije je osudila pokušaje dezinformiranja javnosti i tvrdnje da je ona osoba zbog koje kasne određene odluke, a na štetu zdravlja građana.

''Niti jednog trenutka, ni na koji način, nisam, niti ću blokirati nabavu testova za detekciju korona virusa ili bilo koje druge zdravstvene opreme. Zahtijevam i zahtijevat ću jedino da se u ovoj kriznoj situaciji mora slušati liječnička struka i Zavod za javno zdravstvo, koji daju konačnu riječ koliko i koje vrsta testova i medicinske opreme se nabavlja'', naglasila je Miličević.

Kao jedan od dokaza da blokada nije postojala javnosti se daje na uvid Odluka o nabavi materijala i opreme od 20. marta 2020. iz koje je vidljivo da se za nabavu 30.000 komada testova za detekciju Cov 2019 odobrava 1.386.600,00 KM, a koji se u FBiH očekuju već tijekom sutrašnjeg dana, prenosi Fena.

''O razlozima smjene prethodnog saziva kriznog stožera sada neću polemizirati, za to će doći vrijeme, no javnost mora znati da je Vlada FBiH usvojila sve njegove izvještaje o radu i provedbi mjera na svim razinama'', istaknula je zapovjednica Federalnog stožera civilne zaštite, naglasivši da su sredstva u proračunu Federacije BiH za borbu protiv koronavirusa osigurana i neupitna.

Milićević je pozvala sve predstavnike vlasti, mjerodavnih institucija i liječničke struke u Federaciji BiH da u ovoj teškoj situaciji rade zajedno na dobrobit svih građana i poštuju sve preporuke nadležnih tijela jer je to jedini način da "sačuvamo zdravlje svih nas", priopćeno je iz Ministarstva financija FBiH.

Milićević je objašnjenje uputila nakon što je ''Oslobođenje'' objavilo da je Krizni stožer naprasno smijenjen zbog toga što je dopremijerka Jelka Milićević blokirala već dogovorenu nabavku 150.000 testova.

''Testovi su iz Južne Koreje trebali stići već u petak, međutim ugovor koji je morao biti potpisan u srijedu odložen je uz obrazloženje da se "Krizni stožer nije mogao usuglasiti, pa se čeka sjednica Vlade FBiH". U međuvremenu se ispostavilo da je dobavljač pod pritiskom, sve s upitima o količinama koje bi mogle biti isporučene'', piše Oslobođenje.

Kopirati
Drag cursor here to close