''Preambiciozni su''

Miletić: HDZ odbio ponudu da se Komšić povuče iz kandidature

Generalni tajnik Demokratske fronte Zlatko Miletić rekao je da HDZ želi neprikosnoveno vladati Federacijom sa deset posto dobivenih glasova
Vijesti / Politika | 13. 11. 2018. u 19:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalni tajnik Demokratske fronte Zlatko Miletić kazao je večeras za N1 da je na adresu Hrvatske demokratske zajednice otišla ponuda koja je uključivala i odustajanje Željka Komšića od kandidature za člana Predsjedništva BiH. Ponuda je, kako je pojasnio, odbijena.

HDZ odbio Komšićevo povlačenje

Miletić je za N1 ocijenio da je Ured visokog predstavnika u potpunosti "gurnut na stranu, što nije dobro". S tim u vezi, tvrdi da visoki predstavnik nije nazočio nijednom sastanku o izmjenama Izbornog zakona. Zatim se dotaknuo uloge Hrvatske demokratske zajednice u izmjenama Zakona rekavši:

"Oni su preambiciozni. Nije točno da se oni samo bore za Hrvate. Išli smo toliko daleko da smo im u jednom trenutku ponudili da svih 17 mjesta u Domu naroda Parlamenta Federacije pripadne njima, ali uz uvjet da Dom naroda ima samo ulogu zaštite vitalnog nacionalnog interesa odnosno da ne bude u ulozi Zastupničkog doma. Ponudili smo im da se vrati Aprilski paket obećavši da će Željko Komšić povući svoju kandidaturu za člana Predsjedništva. Oni su to odbili. Oni zapravo žele da neprikosnoveno vladaju Federacijom sa deset posto dobivenih glasova", otkrio je Miletić za N1.

Poručio je da treba razmisliti da premijer Kantona Sarajeva bude Hrvat. Izrazio je optimizam u nastojanju da šest političkih stranaka formira vlast u sarajevskom Kantonu.

Premijer KS-a Hrvat

Podsjetio je da je prva faza pregovora o formiranju vlasti bila između Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije i Naše stranke, a da je druga faza značila početak pregovora ove tri stranke sa Narodom i pravdom, Savezom za bolju budućnost i Nezavisnom bosanskohercegovačkom listom. Kako je kazao, druga faza je pri kraju i dodao je:

"Treća faza će biti najkompliciranija. Tada ćemo govoriti tko će biti premijer i tko će koje funkcije preuzeti. Optimist sam da ćemo se dogovoriti".

Video: Generalni tajnik Demokratske fronte Zlatko Miletić  na N1

Miletić je podsjetio da su se tri lijevo orijentirane stranke opredjelile da kandidat za premijer bude iz Naše stranke.

"Moja želja je da se razmisli da premijer bude iz hrvatskog naroda jer mi predstavljamo građansko odnosno socijaldemokratsko društvo. To bi bilo dobro za Sarajevo kao glavni grad Bosne i Hercegovine", rekao je za N1.

Govoreći o radu Središnjeg izbornog povjerenstva, naglasio je da nema povjerenja u nju i da se nada da će ipak djelovati u skladu sa zakonima.

Odnosi sa strankama

Komentirao je navode prema kojima je Demokratska fronta ''najbliskija'' sa Strankom demokratske akcije.

"Mnoge nas političke stranke guraju u zagrljaj sa Strankom demokratske akcije. Naši prirodni partneri su Socijaldemokratska partija i Naša stranka. Nadam se da i oni imaju isto mišljenje o nama. 2015. godine je Stranka demokratske akcije bila negativno nastrojena prema Demokratskoj fronti. Zato smo bili prinuđeni izaći iz vlasti sa njima. Sa degradacijom i lomljenjem Demokratske fronte je nastavila i 2016. kada su agitirali i potkupljivali naše vijećnike. Mi im to nećemo zaboraviti, ali ćemo im oprostiti", objasnio je.

Osvrnuo se i na odnose između Demokratske fronte i Socijaldemokratske partije podcrtajući da su to ideološki najbliskije stranke i da će kad tad doći vrijeme da se sve lijeve stranke ujedine u jedan politički subjekat. Također je podsjetio da u pet kantona Demokratska fronta pokušava formirati vlast sa Socijaldemokratskom partijom i Našom strankom.

Upitan je definitivno da Demokratska fronta  neće sarađivati sa Strankom demokratske akcije, odgovorio je:

"Mi ne možemo biti isključivi u odnosu prema njima jer ipak jedan član Predsjedništva je iz Demokratske fronte, a drugi iz Stranke demokratske akcije. Oni moraju surađivati. Međutim, razgovori s njim ne znače da ćemo se dogovoriti".

O ubojstvu policajaca

Tema razgovora sa Miletićem je bilo ubojstvo sarajevskih policajaca, Adisa Šehića i Davora Vujinovića. Prema njegovim riječima, sve policijske agencije su trebale slučaj rasvijetliti za 20 dana, te je dodao:

"S obzirom na informacije koje imam, neki su mi policijski službenici rekli da je obrada osumnjičenih osoba bila vrlo površna. Da sam ja direktor nekog policijskog organa ili komesar, ne bi se išlo kući dok se slučaj ne rasvijetli".

Također je naveo da se policajcima moraju pružiti bolji uvjeti rada i povisiti plaća, te da je upravo to jedan od principa u formiranju vlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close