Susret u Ljubuškom

Milanović s HNS-om: Preglasavanje Hrvata pretvorilo se u zlostavljanje

Ponovio je kako se preko “preglasavanja Hrvata ne može prijeći, te da se to pretvorilo u zlostavljanje”.
Vijesti / Politika | 13. 07. 2021. u 00:11 Bljesak.info/Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović izjavio je uoči radne večere s čelnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH kako nije pošteno da predstavnici drugih naroda biraju Hrvatima člana Predsjedništva BiH.

''Kada su me pitali što ću razgovarati s Čovićem rekao sam da nema nikakvih skrivenih planova. Jedini plan je da se poštuje ustav i ono što je potpisano u Daytonu. I to je sve. Jedini zahtjev je da Hrvati biraju svog člana Predsjedništva i ja ne idem dalje od toga'', kazao je Milanović u izjavi novinarima.

Istaknuo je kako se ne želi baviti unutarnjim stvarima Bosne i Hercegovine, poput detalja izbornog zakonodavstva ili ustroja županija.

''Međutim, preko nekih stvari se ne smije preći. To onda pređe u naviku, to se ponavlja i pretvori se u zlostavljanje'', poručio je.

Milanović je kazao kako se ne može zanemariti činjenica da je u BiH, bilo to dobro ili loše, zastupljen model etničkog predstavljanja.

''Kao što je danas rekao gospodin Radončić, a prije 15 godina Haris Silajdžić, nije pošteno i nije ispravno da predstavnici druge etničke grupe Hrvatima biraju člana Predsjedništva'', ustvrdio je predsjednik RH.

Po njegovim riječima, nije bilo primjerene reakcije kada je 2006. godine po prvi put Hrvatima uskraćeno pravo da imaju svog predstavnika u Predsjedništvu BiH.

''Ja sam čak bio benevolentan prema takvom ishodu. Pogriješio sam. Računao sam na dobronamjernost tadašnjeg čovjeka koji je ušao u Predsjedništvo. To se nije dogodilo'', kazao je.

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović zahvalio je Milanoviću na njegovom političkom angažmanu i potpori inicijativi za izmjene Izbornog zakona BiH.

''Obično se takvi stavovi o kojima smo danas razgovarali, kada se iznesu ovdje u BiH, doživljavaju kao podjela BiH. BiH je naša domovina, to uvijek govorim, u kojoj želimo živjeti kao jednakopravan narod sa svojim političkim predstavnicima tamo gdje je to Ustav definirao, u Domu naroda i Predsjedništvu'', izjavio je Čović.

Dodao je kako je 2021., kao neizborna godina, pravo vrijeme da se postigne politički dogovor te da se nada da će politički predstavnici u Sarajevu imati razumijevanja za hrvatske stavove.

''Naše je mjesto u obitelji Europske unije i ne smijemo ovoliko zaostajati, danas smo na samom začelju tog reda. Mi unutar BiH moramo postići politički dogovor. Puno reformi nas čeka koje ne možemo riješiti dok se ne dogovorimo o suštinskim stvarima, a to je jednakopravnosti konstitutivnih naroda'', poručio je.

Čović je pozdravio istupe pojedinih bošnjačkih političara koji su kazali kako nije dobro da se Hrvati u BiH preglasavaju.

- Vjerujem da legitimno predstavljanje neće biti prepreka da sljedeće godine organiziramo izbore na najdemokratskiji mogući način, da Bosni i Hercegovini, uz pomoć Republike Hrvatske, otvorimo vrata investicijskih i svih drugih procesa, prije svega onih nužnih reformskih - zaključio je prvi čovjek HDZ-a BiH.

Prije sastanka s predstavnicima HNS-a Milanović se u Ljubuškom sastao s gradonačelnikom tog grada, a u nastavku svog posjeta u utorak će boraviti u Tomislavgradu i Livnu.

Kopirati
Drag cursor here to close