Neće ići

Milanović: Nije moguće mijenjati Dayton

Hrvatski tjednik Nacional objavio je kako je glavna tema razgovora hrvatskog i turskog predsjednika bila revizija Dejtonskog sporazuma što je Milanović demantirao.
Vijesti / Politika | 17. 01. 2020. u 11:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nije moguća promjena Daytonskog sporazuma, rekao je novo izabrani predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović demantirajući navode da je o tome razgovarao s turskim predsjednikom Recepom Taypom Erdoganom.

''To je nemoguće, takav ugovor se može porediti s ugovorima o granici i ne mogu se otkazivati u normalnoj proceduri. Morali biste ponovo okupiti sve strane, a to je nemoguće'', rekao je Milanović u razgovoru za hrvatsku televizijsku kuću Novu TV.

Podsjetimo, neposredno nakon pobjede na predsjedničkim izborima u ovoj državi, Milanović je otkrio kako je s turskim liderom telefonski razgovarao pola sata.

Hrvatski tjednik Nacional nakon par dana je objavio kako je glavna tema tih razgovora bila revizija Dejtonskog sporazuma što je Milanović demantirao.

S druge strane, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko izjavio je za N1 da do promjene Daytonskog ustava mora doći jer postoji presuda Sejdić-Finci.

"Bilo je više pokušaja da se Dayton mijenja, mislim četiri, pet pokušaja. Nijedan pokušaj nije bio uspješan. Posljednji je bio Butmirski proces prije 10 godina'', rekaoje Inzko naglasivši kako do promjene sporazuma mora doći.

Kako je naveo, to bi značilo da bi u budućnosti svi građani imali pravo kandidirati se za Dom naroda i za Predsjedništvo BiH.

"Ali ne samo manjine, gospodin Sejdić i gospodin Finci, nego i ljudi koji su se rodili u pogrešnoj polovini države. Zašto se Srbi iz Sarajeva ne mogu kandidirati ili Bošnjaci iz Banja Luke? To treba ispraviti i to bi bila jedna izmjena Daytonskog sporazuma. Ali, kao što sam rekao, bilo je puno pokušaja, nijedan nije bio uspješan", naveo je Inzko.

Kopirati
Drag cursor here to close