Poruka iz Mostara

Milanović: Ne dolazim u BiH kao prijatelj, to je razmetanje frazama

Milanović je naglasio kako Hrvatska neće odustati od konstitutivnosti Hrvata u BiH te kako građanska BiH, koju pojedini prizivaju, ne dolazi u obzir.
Vijesti / Politika | 12. 07. 2021. u 15:18 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ne mislim da dolazim u BiH kao prijatelj, odnosno dolazim kao prijatelj jer neprijatelj sigurno nisam. Kad kažem ne mislim da dolazim kao prijatelj, to je jer se prečesto razmeću tom frazom", kazao je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović na predavanju održanom na Sveučilištu u Mostaru. 

Milanović je naglasio kako se bh. političari moraju prisjetiti Daytona kao i njegovih sastavnih dijelova. 

"BiH ovakva kakva je, u ovim granicama, sa ovakvim Ustavom kakav je napisan i propisan i zapisan u Daytonu, a sudionici i akteri su još uvijek živi i zdravi. Nije ih prekrila tama zaborava, nisu nestali. Ta BiH je prijateljska država, ona je susjedna država i kada govorim na općoj razini jer u detalje ne želim ići jer to nije moje pravo", naveo je. 

Kako ističe, Milanović neosnovane su prozivke o njegovu dolasku u BiH.

"Tko god misli ili želi reći da dolazim ovdje uplitati se u unutarnje stvari BiH to naprosto nije istina. To je jeftina podmetaljka. Nikada takvu politiku vodio nisam i neću se puno više niti opravdavati. Moje je da kažem i da upozorim", poručio je.

Milanović je naglasio kako Hrvatska neće odustati od konstitutivnosti Hrvata u BiH te kako građanska BiH, koju pojedini prizivaju, ne dolazi u obzir.

"U ovom trenutku hrvatski narod na način koji ja to vidim na općoj razini ne može izabrati svog člana predsjedništva BiH. Ta dužnost je simbolička, ali ljudi se radi simbolike radili najljepše i najlošije stvari. Simbolika da biraš u etničkom sistemu predstavljanja svog predstavnika je temelj dogovora i zajedničkog života", istaknuo je. 

Predsjednik RH je naveo kako je 2006. godine prvi put došlo do devijacije, točnije 11 godina nakon donošenja Daytona.

"Činilo bi mi se da bi tu moglo biti nečega dobroga, ali nije bilo. Tko misli da je to ideal put u građansku državu? Kako prvih 11 godina to lukavstvo nije palo na pamet. Na prvim izborima moglo se pristupiti metodi gdje jedan narod bira dva od tri člana Predsjedništva. Čekalo se da vrijeme prođe, ali onda se dogodilo jednom, drugi i treći put", pitao je Milanović.

Naglasio je kako se Hrvatska danas nalazi u problemu gdje mora objašnjavati konstitutivnost naroda u NATO-u i EU te istaknuo kako to očito nekome odgovara.

Kopirati
Drag cursor here to close