Tko će na Pantovčak?

Milanović: Advent Kolindinog ljubimca je čista korupcija; Grabar-Kitarović: A što je s vašim kreditom u Erste banci?

S prvim minutama subote u Hrvatskoj počinje dvodnevna izborna šutnja uoči nedjeljnih izbora na kojima će 3.860.000 birača u drugom krugu odlučiti hoće li i u idućih pet godina na čelu države biti Kolinda Grabar-Kitarović ili Zoran Milanović
Vijesti / Politika | 03. 01. 2020. u 23:58 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednički kandidat Zoran Milanović ustvrdio je u petak da na Adventu zagrebačkog gradonačelnika i "ljubimca aktualne predsjednice" Milana Bandića ima korupcije, nakon čega ga je Grabar-Kitarović optužila za korupciju kod podizanja kredita u Erste banci.

Na posljednjoj debati na Novoj TV uoči predsjedničkih izbora u nedjelju, upitana smatra li Bandića poštenim i nekorumpiranim gradonačelnikom, Grabar-Kitarović je odgovorila da je "Bandić gradonačelnik grada Zagreba kojega su odabrali građani".

Ustvrdila je da nije njeno da prosuđuje bilo čiju korupciju, a da o eventualnoj krivnji odlučuju institucije i DORH.

"Ukoliko imam nekih spoznaja, moja je dužnost da to prijavim DORH-u, kao što sam napravila s ukrajinskim remontom", kazala je Grabar-Kitarović.

Zajedno sa Milanovićem nekoliko je puta odgovarala na pitanja koja se tiču zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a polemiku su razvili i oko istrage vezane uz korupciju u slučaju remonta vojnih zrakoplova u Ukrajini.

Milanović: Vi ste nekonzistentni

Milanović je ustvrdio da je njen odgovor oko korupcije zagrebačkog gradonačelnika nekonzistentan.

"Nije moje da prosuđujem bilo čiju korupciju - kaže osoba koja je za jednu od legendi hrvatskog zrakoplovstva Ivan Selaka rekla da je korumpiran", ustvrdio je Milanović.

Voditelji su kandidate pitali i vide li u zagrebačkom Adventu korupciju te trebaju li se njime pozabaviti državne institucije, a Milanović je kazao da se radi o čistoj korupciji.

"To što se događa na Adventu je skandalozno, to je uvreda duhu, poštenju i kulturi Zagrepčana i tome jednom mora stati na kraj. Advent zakrčuje grad, i omogućuje uskom krugu prijatelja i poznanika Bandića, najboljeg prijatelja i ljubimca Grabar-Kitarović, da se bezobrazno bogate", ustvrdio je Milanović.

Grabar Kitarović: Dobili ste krediti za mlade s 42 

Grabar-Kitarović je nakon toga optužila Milanovića kako je kredit od 300 tisuća eura u Erste banci dobio po povlašenim uvjetima, koju banka dodjeljuje mlađima od 35 godina, dok je imao 42 godina.

Kazala je da mu je taj kredit dala osoba iz Erste banke, a koju je on kasnije postavio na čelo Hrvatske poštanske banke.

"Ako to nije korupcija, onda ne znam što je", zapitala se Grabar-Kitarović, a Milanović oštro demantirao takve optužbe.

"Ukoliko date u zalog dovoljno vrijedne nekretnine, banka će vam taj kredit dati i ako imate 80 godina", odgovorio je.

Na pitanje s kojim osobama i stranka nikada ne bi surađivali, Grabar-Kitarović odgovorila je da su to osobe na krajnjoj političkoj ljevici ili krajnjoj desnici, dok je Milanović ustvrdio da je su to kriminalci, ratni zločinci, bjegunci od hrvatskog pravosuđa. Zatim je ustvrdio da je taj polusvijet "društvo gospođe Kitarović".

"Nevjerojatno je koliko Milanović optužuje ljude oko mene. Vi jednostavno pokazujete mržnju prema nekim ljudima, vi dijeliti ljude - kako ćete biti predsjednik svih državljana, pa i HDZ-ovaca u Hrvatskoj", replicirala je na to Grabar-Kitarović.

Na pitanje o tome hoće li se kao predsjednica odužiti donatorima, Grabar-Kitarović je kazala da to ni na koji način neće napraviti.

"Oni koji doniraju, to rade iz vlastitih uvjerenja, da bi pomogli kampanju onih koje politički podržavaju. Ne dijelim ljude na to oni koji su donirali ili ne, niti na one koji su za mene glasali i one koji nisu.

Milanović: A što je s donacijom tvrtke Lana?

Milanović je na to odgovorio protupitanjem Grabar-Kitarović: "Je li i iz iz uvjerenja njenoj kampanji donirao i vlasnik tvrtke Lana. Ta tvrtka vam je dala 400 tisuća kuna u dva izborna ciklusa? Ta tvrtka ima natpis na vašem autobusu".

Dodao je, pak, da je predsjednik dobro ustavom postavljen da nema način vratiti takve usluge.

U sklopu pitanja o vanjskoj politici, Kolinda Grabar Kitarović je istaknula da je  u interesu Hrvatske da zemlje zapadnog Balkana uđu u EU kako više ne bismo bili granična država Unije.

Milanović se pak osvrnuo da njezine izjave o regionu za vrijeme prethodnog mandata istaknuvši da je to apsurdna retorika kad je među prioritetima hrvatskog predsjedanja EU njihovo uključivanje u Uniju.

Vezano uz odnos sa Srbijom, Milanović ističe značajnu robnu razmjenu koju Hrvatska ima s tom zemljom, što se tiče pitanja nestalih, kaže, treba vršiti stalan pritisak. "Ne treba ih stalno prozivati i prijetiti im. Jači smo od njih i time treba znati upravljati, to je državništvo", poručio je.

Na pitanje voditelja s kim bi od hrvatskih političara surađivali u BiH - Željkom Komšićem ili Draganom Čovićem, Grabar Kitarović je ponovila svoju tezu da je Komšić  izabran legalno, ali nelegitimno. "On nije izabran glasovima Hrvata, već jednog drugog naroda, sve dok Hrvati u BiH ne priznaju člana predsjedništva kao svog legitimnog zastupnika, ja nemam partnera za razgovore na toj visokoj razini", rekla je. 

Milanović je pak poručio da će razgovarati sa svima, svjestan manjka legitimiteta Komšića. Podsjetio je i na činjenicu da je u BiH  Republika Srpska i Dodik, Bošnjaci  i Hrvati. "To je jako delikatna situacija i rješenja  preko noći nema", istaknuo je.

Grabar-Kitarović: Vi ste čovjek teškog karaktera 

Na pitanje o pogreškama o političkoj karijeri, Grabar Kitarović je ustvrdila da je Milanović "čovjek teškog karaktera", koji je nakon povlačenja iz politike svojoj stranci SDP-u ostavio milijunski dug, na što joj je Milanović uzvratio da je  "dio toga ukrao njezin prijatelj Milan Bandić".

Osvrnuvši se na protekli tijek kampanje, Milanović je istaknuo kako "šest mjeseci govori da je u politici integritet jako bitan. "Tu valutu imam i spreman sam je staviti Hrvatskoj na raspolaganje", poručio je.

Grabar Kitarović pak nije bila zadovoljna što su, kaže, prežvakavali stalno ista pitanja s međusobnim vrijeđanjem, umjesto da su govorili o programu "kako će Hrvatska biti prosperitetnija", na što joj je Milanović uzvratio da "nije uspjela ispričati u tri sučeljavanja svoj program jer on ustvari ne postoji".

Milanović: Bit ću vam dobar predsjednik; Grabar-Kitarović: Ja sam promjena koju ste tražili

U završnom obraćanju  Milanović je poručio da će biti dobar predsjednik jer voli Hrvatsku, te da će poštivati zakone, jer je to iznad svega. Rekao je i kako je Hrvatska danas talac korupcije, protiv koje će se boriti. "Odlučio sam sebe staviti na raspolaganje Hrvatskoj. Kako god ovo završilo, ostajem u Hravtskoj i nastavljam se boriti", poručio je.

Grabar Kitarović  je pak poručila da u planovima za budućnost vidi Hrvatsku koja raste i u kojoj se bolje živi. "Ja sam promjena koju ste tražili prije pet godina. Pozivat ću svakoga na odgovornost kada bude trebalo, borit ću se protiv korupcije, surađivati s Vladom, okupljati stručnjake na rješavanju pitanja koja opterećuju društvo - pitanja plaća, zaposlenja i mirovina. Želim da se ljudi vrate u Hravtsku. Nadam se da ćemo graditi bolju Hrvatsku u kojoj će radna i svaka druga etika biti na visokoj razini. Opirat ću se podjelama jer je za mene je Hrvatska zemlja jednakih mogućnosti", poručila je aktualna predsjednica i kandidatkinja za drugi predsjednički mandat.

Kopirati
Drag cursor here to close