Dogovor u vezi izbora

Počinju pregovori o Mostaru

SDP, ističe, nije protiv toga da Mostar bude jedna izborna jedinica – jedan čovjek, jedan glas , da se izravno bira gradonačelnik i dva dogradonačelnika.
Vijesti / Politika | 13. 02. 2018. u 15:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krajem mjeseca počinju službeni pregovori predstavnika SDA, HDZ-a BiH i SDP-a BiH na kojima se treba postići dogovor u vezi s izborima u Mostaru.

''Postignut je preliminarni sporazum da se krene u službene pregovore o Izbornom zakonu koji bi rješavao pitanje izbora u Mostaru. Mislim da sam naišao na pozitivne vibracije u Općinskoj organizaciji SDA i Općinskom odboru HDZ-a BiH. Praktično krajem mjeseca počinju zvanični pregovori jer smo već vidjeli da od ovakvog statusa quo nema ništa i da se nešto mora riješiti'', kazao je predsjednik Županijskog odbora SDP-a HNŽ Zoran Mikulić uoči današnje sjednice Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH u Sarajevu.

Smatra da se kvalitetno rješenje za Mostar može naći kao sublimacija svih ponuđenih rješenja.

''Želim da vjerujem da je pokazana dobra namjera SDA i HDZ-a BiH i mislim da ćemo naći konačno zajedničko rješenje jer ispred SDP-a tvrdim da to ne mora biti prijedlog kakvim smo ga mi predlagali. Spreman sam da to bude „mješavina“ prijedloga HDZ-a i SDA uz naravno uvažavanje ustavnih odredbi i ograničenja koja postoje u Statutu Mostara u pogledu minimalne zaštite konstitutivnih naroda i onih iz reda ostalih, te maksimalnoj kvoti zastupljenosti jednog naroda kako ne bi došlo do omalovažavanja bilo kojeg konstitutivnog naroda'', kazao je Mikulić.

SDP, ističe, nije protiv toga da Mostar bude jedna izborna jedinica – jedan čovjek, jedan glas , da se izravno bira gradonačelnik i dva dogradonačelnika.

''Dakle voljni smo za svaku suradnju i prihvaćamo sva rješenja koja su u okviru demokratskih principa bez majorizacije bilo kojeg naroda i uz omogućavanje sudjelovanja u vlasti svim konstitutivnim narodima i onima iz reda ostalih'', rekao je Mikulić.

SDP smatra da se rješenje izbornog zakonodavstva mora naći u institucijama države te je spreman surađivati sa svim partnerima i parlamentarnim strankama da bi se pronašlo kvalitetno rješenje.

''Pozivamo predstavnike SDA i HDZ-a BiH u Federalnom parlamentu da prihvate ili da bar raspravljaju o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata koji je SDP predložio. Praktično to je još jedini „živi“ prijedlog u parlamentarnoj proceduri budući da su svi ostali odbijeni u dosadašnjoj proceduri'', ukazao je Mikulić.

Kaže da nije zadovoljan bio kada je vidio da se u zajedničkom prijedlogu SDA i HDZ-a BiH, u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH, pokušavaju riješiti tri pitanja: Doma naroda u Parlamentu FBiH, Mostara i članova Predsjedništva BIH, a da se prethodno i tim pitanjima koalicioni partneri koji čine većinu u vlasti, nisu dogovorili. 

''S tim neusklađenim rješenjima praktično se pokušavalo dobiti na vremenu'', zaključio je Mikulić uoči sjednice Predsjedništva SDP-a BiH na kojoj se razmatra Nacrt izborne strategije za Opće izbore 2018. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close