Radno-konzultacijski sastanak

Migranti u BiH: Zvizdić očekuje nastavak pomoći od EU

Predstavnici sigurnosnih institucija informirali su predsjedavajućeg Zvizdića o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini u vezi sa prilivom migranata i ilegalnim prelascima granice
Vijesti / Politika | 06. 08. 2018. u 17:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić održao je u ponedjeljak u Sarajevu radno-konzultacijski sastanak sa ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem i predstavnicima policijsko – sigurnosnih institucija Bosne i Hercegovine, kada se razgovaralo o strateškim aktivnostima veznim za povećan broj migranata i zaštiti granica Bosne i Hercegovine kako bi se spriječilo daljnje povećanje ilegalnih ulazaka u našu zemlju.

Predstavnici sigurnosnih institucija informirali su predsjedavajućeg Zvizdića o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini u vezi sa prilivom migranata i ilegalnim prelascima granice, priopćeno je iz Vijeća ministara. Naglasili su da do dužeg zadržavanja ilegalnih migranata u našoj zemlji dolazi zbog nepoštivanja sporazuma o readmisiji od strane država iz kojih migranti ilegano ulaze u BiH, kao i nepostojanja sporazuma sa dijelom zemalja iz kojih ilegalni migranti vode porijeklo.

Tijekom sastanka istaknuto je da je uslijed poduzetih mjera i aktivnosti od strane institucija Bosne i Hercegovine u srpanju došlo do smanjenja broja ilegalnih ulazaka u BiH u odnosu na ranije razdoblje uz očekivanje da će se taj trend zadržati, priopćeno je.

Predsjedavajući Zvizdić rekao je da je jedan od najvažnijih prioriteta zaštita granica Bosne i Hercegovine kako bi se spriječilo daljnje povećanje ilegalnih ulazaka u BiH, te je zatražio od svih nadležnih institucija da se nastavi sa jačanjem kontrole graničnog pojasa povećanim sudjelovanjem policijskih službenika, zaprečivanjem ilegalnih prijelaza i sprečavanjem krijumičarenja migranata.

Zvizdić je posebno je istaknuo važnost i hitnost rješavanja pitanja smještaja migranata na području Unsko-sanskog kantona, apostrofirajući opredijeljenost Vijeća ministara BiH u smislu humanog pristupa te djelovanja u skladu sa domaćim zakonima i međunarodnim standardima. Kako navode u priopćenju, Bosna i Hercegovina podržava politiku EU i želi biti dio zajedničkog rješenja. S tim u vezi očekuje se nastavak financijske i međunarodno tehničke pomoći iz EU.

Sastanku su prisustvovali glavni direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu Perica Stanić, direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić i pomoćnik direktora za organizaciju i operacije Granične policije BiH Slobodan Krstić, priopćeno je Tajništva Vijeća ministara.

 

Kopirati
Drag cursor here to close