Bježe od rata, a mi ih među mine

Migrante smještaju u minirano područje!

"Zamislite, bježe od rata, a mi ih ovdje šaljemo u minirana područja. Mislim da je krajnje vrijeme da BiH, ali i EU odriješe kesu i da se na adekvatan način pomogne tim ljudima dok čekaju na prolaz do svoga odredišta"
Vijesti / Politika | 06. 08. 2018. u 08:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedini prostor koji je BiH uspjela bez protivljenja lokalnog stanovništva ustupiti za smještaj migranata, čini se da je opasan zbog toga što postoji mogućnost da je lokalitet miniran.
Naime, u izvještaju Koordinacionog tijela za pitanja migranata u BiH koji je Vijeće ministara BiH trebalo da razmatra prošli tjedan nije zbog odsustva Dragana Mektića, ministra sigurnostii BiH, koji je u posjedu "Nezavisnih", navodi se da postoji opasnost da se u vojarni "Ušivak" i oko nje, u općini
Hadžići, nalaze minsko-eksplozivne naprave.

Ministarstvo civilnih poslova BiH o tome je obavijestilo Koordinacioni odbor za pitanja migranata, a Ministarstvo je ovu informaciju dobilo od Federalne uprave Civilne zaštite, te je Koordinacijski odbor, također, obaviješten da će Centar za uklanjanje mina BHMAC hitno pristupiti rješavanju ovog problema. Ovaj izvještaj bi se trebao naći na jednoj od narednih sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH, pišu Nezavisne novine.

Mirsad Isaković, poslanik SBB-a, kaže da je ova informacija zabrinjavajuća i da je to nehuman odnos prema ljudima koji bježe od ratnih strahota.

"Zamislite, bježe od rata, a mi ih ovdje šaljemo u minirana područja. Mislim da je krajnje vrijeme da BiH, ali i EU odriješe kesu i da se na adekvatan način pomogne tim ljudima dok čekaju na prolaz do svoga odredišta", kaže Isaković.

Momčilo Novaković, zastupnik NDP-a, ističe da sve ovo pokazuje koliko je problem sa migrantima ozbiljniji nego što ga i mi sami možemo pojmiti.

"Možete pomisliti kako će reagirati EU ukoliko se ispostavi da zaista ljude želimo smjestiti u područje koje je minirano. Ljudi bježe od mina i dođu kod nas u minirano područje. Mislim da BiH u ovom trenutku, za ove razmjere problema, nema odgovor", kaže Novaković.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a, kaže da je vojarna "Ušivak" već trebala primiti prve migrante, ali je, po svemu sudeći, sve zaustavljeno dok se Mektić nalazi na nezasluženom odmoru.

"Nijedan od problema sa migrantima nije riješen, a kasarna koja ima prostor 100.000 metara kvadratnih 2005. godine je vraćena Vladi FBiH kao neperspektivna vojna imovina, a u nju niko nije ulagao. Ako je točno da postoji mogućnost da se u njoj nalaze mine, onda je to prava tragedija, jer onda taj prostor nema nikakvih uslova za smještaj migranata", kaže Majkićeva ističući da i to dokazuje da BiH nema kapaciteta da riješi problem migranata.

Sadik Ahmetović, poslanik Nezavisnog bloka i bivši ministar sigurnosti BiH, kaže da smještaj migranata mora zadovoljiti uslove propisane međunarodnim normama, te da spomenuta vojarna mora imati te uvjete i potvrdu od nadležnih državnih institucija da je sigurna sa bilo kog aspekta, a pogotovo zbog činjenice da postoji mogućnost da je taj prostor u proteklom ratu miniran.

"Država ima svoje agencije koje mogu kazati je li područje sigurno", kaže Ahmetović.
U izvještaju se, osim kasarne "Ušivak", navodi da je Europska komisija odbila privremeno financirati ishranu migranata koji bi bili smješteni na lokalitet "Agrokomerca" u Velikoj Kladuši, te da je u dogovoru sa predstavnicima međunarodne zajednice i lokalnim vlastima Bosanskog Petrovca, kao moguća lokacija ponuđena lokacija "Lipe". Dodaje se i da je na sjednici Koordinacionog tijela od 26. srpnja zaključeno kako je potrebno pripremiti odluku kojom će Vijeću ministara biti dostavljen zahtjev za odobrenje sredstava iz tekuće proračunske rezerve od 200.000 KM koje su neophodne za dalji angažman policijskih službenika na ispomoći Graničnoj policiji BiH. Navodi se i da je Koordinacijsko tijelo u izvještaju o migrantima obavijestilo Vijeće ministara o memorandumu o donaciji Češke od milijuna eura koji treba da bude potpisan početkom ovog mjeseca. Ova sredstva su namijenjena za jačanje kapaciteta Granične policije BiH za zaštitu granice BiH. Također, u izvještaju stoji da se početkom ovog mjeseca očekuje potvrda EU kojom bi trebalo biti odobreno šest miliona eura iz projekta IPA za ovu godinu za financiranje migrantske krize u BiH.

U izvještaju stoji da je u prvih sedam mjeseci ove godine Službi za poslove sa strancima prijavljeno 9.548 nelegalnih migranata te da je namjeru za podnošenje azila u BiH iskazalo njih 8.805, dok je 708 osoba podnijelo zahtjev za azil.

Tvrde da je najviše migranata iz Pakistana 3.132, Sirije 1.577, Irana 1.130, Afganistana 1.102 i Iraka 808. U izvještaju se kaže da je od 20. jsrpnja do 26. srpnja prijavljeno 617 nezakonitih migranata.

Kopirati
Drag cursor here to close