Michael Gahler

Njemački zastupnik poziva EU na uzbunu zbog BiH

''Znate što će se dogoditi ako dopustimo Miloradu Dodiku da proglasi nezavisnost? Putin će ga priznati, tu će se revanširati za Kosovo.''
Vijesti / Politika | 21. 10. 2021. u 13:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

OHR i EU moraju iskoristiti sav utjecaj kao i sve povlastice koje nudi OHR kako bi se vodstvo Republike Srpske privelo pameti, upozorava Michael Gahler, zastupnik EPP-a u Europskom parlamentu, koji je pozvao sve članice EU da hitno reagiraju i zaustave ''neustavne i nasilne poteze'' Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH.

Tijekom obraćanja u Europskom parlamentu postavio je pitanje zbog čega problem u BiH do sada nije bio tema sjednica.

''Pitanje pristupanje RS-a i ono što radi Milorad Dodik zaista zvoni na uzbunu. Idući tjedan je u Republici Srpskoj predviđen neviđen, neustavan i nasilan potez protiv Deytonskog mirovnog sporazuma s potencijalom da stvori odluke prekidanja mirnog procesa na Zapadnom Balkanu'', upozorio je Gahler.

Pozvao je sve predstavnike Europske unije da donesu zajedničku odluku kojom se takav postupak RS-a proglašava nezakonitim.

''OHR i EU moraju iskoristiti sav utjecaj kao i sve povlastice koje nudi OHR kako bi se vodstvo Republike Srpske privelo pameti. Pitam koje mjere, osim uklanjanja odgovornih za ovu situaciju, se predviđaju da se sačuva teritorijalni integritet BIH i mir u toj regiji.''

Gahler je spomenuo i što bi se desilo da RS proglasi neovisnost.

''Znate što će se dogoditi ako dopustimo Miloradu Dodiku da proglasi nezavisnost? Putin će ga priznati, tu će se revanširati za Kosovo i vjerojatno se za to u Rusiji pripremaju. Ne smijemo dopustiti da se to dogodi. Moramo reagiratii kako treba i na vrijeme'', rekao je Galer.

Inače, Gahler je još 2017. pozivao EU da uvede sankcije Miloradu Dodika. No, među ostalim kolegama za to očigledno nije naišao na odobravanje.

Kopirati
Drag cursor here to close