Pucanj u prazno

Mi i NATO: Ništa ode MAP-a za BiH

Grabar Kitarović je rekla da je Hrvatskoj jako važno i proširenje Saveza i pozdravila najavu da će Makedoniji biti upućena pozitivna poruka s ovoga summita.
Vijesti / Politika | 11. 07. 2018. u 15:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izrazila je razočaranje što je izostala aktivacija Akcijskog plana za članstvo (MAP) za Bosnu i Hercegovinu na summitu NATO-a koji se održava u srijedu i četvrtak u Bruxellesu u ozračju napetosti između dviju strana Atlantika.

"Mi smo bili u skupini država koje su se zalagale za aktivaciju MAP-a za BiH. Kao što znamo aktivacija toga programa daleko je od članstva, kao što možemo vidjeti iz makedonskog primjera koja je prošla 18 godišnjih ciklusa MAP-a, a opet bi silno pomogla Bosni i Hercegovini u reformama koje provodi jer bi to pružilo taj neophodan okvir za dijalog između svih nas i BiH u smislu daljnjih reformi, rekonstrukcije njihovih snaga, prilagodbe cijelog sigurnosnog sustava, ali isto tako za dijalog o miru, stabilnosti i prosperitetu na jugoistoku Europe. Ja držim da mir nikad ne smijemo uzimati zdravo za gotovo", rekla je hrvatska predsjednica.

Izrazila je uvjerenje da će čelnici NATO-a na svom summitu u Bruxellesu postići suglasnost oko zajedničkih ciljeva unatoč negativnoj atmosferi koja se stvara ovih dana te zadovoljstvo što će Sjevernoatlatnski savez obratiti pozornost na svoje južno krilo, piše Hina.

"Nažalost, atmosfera koja se stvara posljednjih dana nije baš konstruktivna, ali vjerujem da ćemo kroz naše zajedničke vrijednosti, posebno solidarnost postići nužan stupanj suglasnosti oko zajedničkih ciljeva NATO-a", rekla je.

Grabar Kitarović je rekla da je Hrvatskoj jako važno i proširenje Saveza i pozdravila najavu da će Makedoniji biti upućena pozitivna poruka s ovoga summita.

"Nama je iznimno bitno stabilizirati prostor jugoistoka Europe. Drago mi je da će danas biti upućene pozitivne poruke Makedoniji, nakon dogovora s Grčkom. Vjerujem i nadam se da će i na referendumu biti potvrđen dogovor, koji ja doista držim historijskim. Razumijem osjećaje nekih Makedonaca, međutim mislim da je ovaj kompromis dobar jer se uz ime Sjeverna Makedonija, a ruku na srce postoji južno Makedonija u Grčkoj, ipak spominje ime Makedonci, makedonski i sve ostalo. Nadam se i da ćemo svi u NATO-u pomoći Makedoniji da završi taj proces. Stupanje u članstvo može se očekivati tek za godinu, godinu i pol i bitno je da Makedonija u međuvremenu može sudjelovati na sastancima bez prava glasa", rekla je hrvatska predsjednica.

Što se tiče povećavanja obrambenih proračuna, predsjednica je istaknula da na to gleda kao na ulaganja, a ne kao troškove.

''Mislim da su to ulaganja u našu budućnost, sigurnost hrvatskog naroda i svih hrvatskih građana", rekla je.

Povećavanje obrambenih proračuna bit će jedna od glavnih tema NATO-a, na čemu posebno inzistira američki predsjednik Donald Trump. Članice NATO-a obvezale su se na summitu u Walesu 2014. da će u sljedećih deset godina podići izdvajanja za obranu do dva posto BDP-a, od toga 20 posto za modernizaciju snaga.

Kopirati
Drag cursor here to close