Oštre osude

Mesić: Čovićev dolazak u Banja Luku sramota za sve koji su glasali za njega

Navodi kako Dodik ne taji da je protivnik Bosne i Hercegovine, već to javno manifestira, dok je Čović malo suzdržan kada se nalazi među onima koji žele opstanak BiH.
Vijesti / Politika | 09. 01. 2019. u 18:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Sve što učini gospodin Dragan Čović mene više i ne iznenađuje, jer je on već odavno u dogovoru s Miloradom Dodikom kako razbiti Bosnu i Hercegovinu", rekao je ovo u kratkom razgovoru za lokalne medije bivši predsjednik Republike Hrvatske Stipe Mesić, komentirajući današnji dolazak predsjednika HDZ-a BiH obilježavanju dana RS u Banja Luci.

Navodi kako Dodik ne taji da je protivnik Bosne i Hercegovine, već to javno manifestira, dok je Čović malo suzdržan kada se nalazi među onima koji žele opstanak BiH.

"Međutim, kada dođe među svoje istomišljenike, a to je stranka gospodina Dodika, onda je on tu sasvim iskren. Dakle, njegova iskrena politika je razbijanje BiH", dodaje Mesić. Smatra kako je današnja posjeta Čovića Banja Luci sramota za sve one koji su bili angažirani na njegovom izboru za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda.

"To je sramotno za sve one koji su se zalagali da on iz korpusa hrvatskog naroda bude izabran za člana Predsjedništva BiH", zaključuje Mesić u razgovoru za Vijesti.ba.

Podsjetimo, banjolučku proslavu ignorirali su gotovo svi predstavnici diplomatskog zbora u BiH, osim ruskog veleposlanika, no u njoj su sudjelovali predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić i srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin, kao i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, a također i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, koji je sjedio u prvom redu na svečanoj akademiji održanoj u dvorani "Borik" i kojega su posebice pozdravili kao "voditelja izaslanstva hrvatskog naroda".

Kasumović o potezu Čovića: Ne vjerujem da ću se pozdraviti s njim u životu

"Toliko je to mizerno za mene. Veoma se dobro znam s njim, toliko me je povrijedio da ne vjerujem da ću se pozdraviti s njim u životu. Iako se kune da je on veliki borac za Hrvate, ta isti dan koji je danas slavio, ta ista vojska i policija je njegove Hrvate... Bar bi svoje građane trebao cijeniti, ne mene", kazao je za N1 gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Đonlagić: Rusija aplaudira Čoviću na trudu koji ulaže za blokadu NATO puta BiH

Nazočnost Dragana Čovića na  obilježavanju neustavnog tzv. Dana RS-a još jednom pokazuje da su HDZ i Čović za svoga strateškog partnera izabrali Rusiju i da konačno svim građanima Bosne i Hercegovine ali i međunarodnim dožnosnicima postaje jasno da Milorad Dodik nije jedini proruski i AntiNATO eksponent u BiH.
 
"Gromoglasni aplauzi koje je Čović dobio od strane okupljenih izraz su zahvalnosti zbog HDZ-ovog očitog blokiranja NATO puta Bosne i Hercegovine, stoga nije ni čudo što Čović i HDZ ne vide ništa sporno u SNSD-ovom prijedlogu za mandatara, a koji unaprijed najavljuje da neće poštovati Zakon o obrani BiH, ranije usvojenu Strategiju vanjske politike BiH, koju je potpisao sam Čović, kao ni ranije odluke Predsjedništva BiH u pogledu aktivacije MAP-a i odluke o pridruživanju NATO savezu“, rekao je potpredsjednik Demokratske fronte Dženan Đonlagić.
 
Đonlagić smatra da je krajnje vrijeme da se u Bosni i Hercegovini sve probosanske snage odrede prema proruskim političkim intencijama saveza Dodik – Čović.
 
"U konačnici mora biti jasno tko se u Bosni i Hercegovini želi suprotstaviti ovoj politici a tko ne, s obzirom na to da i na probosanskoj strani prema ovim proruskim politikama kod nekih političkih opcija postoji blagonaklon odnos“, zaključio je Đonglagić.

Kosor: Čovića nitko neće proglasiti personom non grata

"Proslavu neustavnog dana RS povodom kojeg je odlikovan Slavko Lisica, osuđen zbog ratnih zločina u RH, ali i Ana Brnabić, odlikovanjem kojeg su dobili zločinci poput Karadžića i Mladića, uveličao je i Dragan Čović. Neće ga nitko zbog toga proglasiti personom non grata", napisala je bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor.

Tko je Slavko Lisica

Slavko Lisica umro je u Beogradu još 2013. godine, a u srijedu je odličje, koje mu je dodijeljeno posthumno, uručeno njegovom sinu. Cvijanović je kazala kako je on odličje zaslužio kao neustrašivi ratnik i borac za slobodu srpskog naroda.

Lisica je bio general vojske bosanskih Srba, a prije toga je imao karijeru časnika JNA koju je okončao u činu pukovnika u tzv. Kninskom korpusu, kojim je zapovijedao Ratko Mladić.

Presudom Županijskog suda u Šibeniku Lisica je 1998. proglašen krivim za ratne zločine i osuđen na petnaest godina zatvora jer je kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojbi u sastavu Kninskog korpusa u rujnu 1991., temeljem Mladićeva naloga, zapovjedio topničke napade na Šibenik.

U tim je napadima poginula jedna ženska osoba, a oštećena je katedrala Sv. Jakova, crkva Sv. Frane, samostan Sv. Frane, Biskupska palača, Nova crkva, tvrđava Sv. Mihovila, Knežev dvor – spomenici kulture I kategorije, crkva Sv. Ane, Palača Šižgorić-Galbijani, kuća Chiabo, zgrada teatra, kuća Iljadica, Mala Logga – spomenici kulture te veliki broj grobova, nadgrobnih ploča i spomenika na starom gradskom groblju.

Oštećena je i gradska Vijećnica, crkva Sv. Ivana, crkva Sv. Vida, objekti i oprema TLM “Boris Kidrič”, “Vinoplod-Vinarije”, objekti TEF-a, tvornice plastičnih prerađevina “Poliplast”, “Izgradnje”, RO “Luka”, hoteli “Jadran” i “Krka”, objekti, oprema i 120 vozila “Autotransporta”.

Vrhovni sud Hrvatske presudu Lisici potvrdio je 2001. godine odbivši njegovu žalbu na presudu šibenskog suda.

Kopirati
Drag cursor here to close