Samo različiti pogledi

Meron: Nema osobnog sukoba sa sucem Antonettijem

Sudac Meron je istaknuo i da je pogrešno promatrati trenutne probleme Mehanizma kao kontroverzu između njega i suca Antonettija.
Vijesti / Politika | 21. 11. 2018. u 19:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ne postoji osobni sukob između dvojice sudaca Međunarodnog mehanizma za kaznene sudove (MMKS), kazao je predsjednik Mehanizma Theodor Meron o posljednjim odlukama koje je donio sudaca Jean Claude Antonetti, odgovarajući na pitanje novinarke Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine BIRN BiH.

Sudac Meron, kojem u siječnju iduće godine ističe mandat predsjednika MMKS-a, posjetio je Informativni centar o Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u gradskoj vijećnici u Sarajevu, te održao predavanje “Mehanizam kao novi model međunarodnog krivičnog tribunala”.

Sudac Meron je istaknuo i da je pogrešno promatrati trenutne probleme Mehanizma kao kontroverzu između njega i suca Antonettija. Pojasnio je da on i Antonetti imaju različit pogled na pravnu znanost, ali da to nije na osnovu nečega osobnog između njih.

“Bio sam vrlo jasan u svojim zvaničnim priopćenjima ne slažem se s odlukama suca Antonettija o diskvalifikacijama sudiaca u slučaju Mladić”, kazao je Meron.

Sudac Jean Claude Antonetti je prvo donio odluku da se u predmetu protiv bivšeg zapovjednika Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića iz žalbenog postupka isključe suci Meron, Carmel Agius i Daqun Liu zbog percepcije pristranosti.

Meron se, poslije zahtjeva Obrane Radovana Karadžića za njegovo izuzeće zbog navodne pristranosti, sam povukao iz Apelacionog vijeća i na svoje mjesto imenovao suca Ivu Rosu.

“Ja sam uvjeren da bih, da sam ostao u tom predmetu, imao prema njemu objektivan i fer pristup, kao što sam to imao prema svim predmetima”, rekao je danas Meron, dodavši kako ne vjeruje da će promjena sastava sudaca u Mladićevom predmetu prouzrokovati veliku odgodu.

On je naglasio i da ljudima sudi na osnovu dokaza, te negirao svoju pristranost.

Govoreći o predmetu protiv Karadžića, sudac Meron je objasnio “da je postalo očigledno što se može očekivati kada se Karadžić direktno obratio sucu Antonettiju”, te da se on osobno iz ovog predmeta povukao kako bi se uštedjeli vrijeme i novac.

Presuda Karadžiću, prema mišljenju Merona, mogla bi se dogoditi početkom naredne godine.

Haški tribunal je Karadžića nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperiranje, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladića je Haški tribunal prvostupanjskom presudom proglasio krivim za srebrenički genocid, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroroziranje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Osuđen je na doživotni zatvor.

Meron je u Sarajevu uputio poziv da se ubrzaju i intenziviraju procesuiranja ratnih zločina na državnim nivoima zemalja regiona, da budu što profesionalnija i objektivnija kako počinitelji ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida ne bi izbjegli kazneno gonjenje.

“Ako pogledamo posljednjih nekoliko godina moramo priznati da napredak procesuiranja na državnim nivoima nije onoliko dobar kakvom smo se nadali”, kazao je Meron.

Sudac Meron je danas gradonačelniku Abdulahu Skaki kao simboličan poklon uručio i čekić koji je jedne prilike korišten u Haškom tribunalu, kao simbol pravde i posvećenosti.

Kopirati
Drag cursor here to close