Brojni sastanci

Merkel poslala svoje ljude u BiH: Dodik je problem

Ranije je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić otvoreno optužio Dodika da opstruira provođenje svih mjera za kontrolu ilegalnih migracija koje predloži Vijeće ministara jer mu to služi kao alat kojim pokušava da destabilizira BiH.
Vijesti / Politika | 21. 11. 2019. u 07:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Delegacija njemačke vlade i Bundestaga pozvala je vlasti u Bosni i Hercegovini da se hitno dogovore o rješavanju migrantske krize u BiH pri čemu su direktno prozvali člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji odbija ponuđena rješenja.

Njemačku delegaciju u BiH poslala je kancelarka Angela Merkel sa zadatkom da provjeri koji problemi sprječavaju efikasan nadzor nad migrantskom krizom u toj zemlji, prenosi Hina.

Jasno je da je problem u tome što na najvišem nivou vlasti nema suglasnosti o mjerama koje bi valjalo poduzeti, rekao je zastupnik u Bundestagu Christian Schmidt poslije sastanaka u Sarajevu 19. studenog, među kojima i s članovima Predsjedništva BiH.

"Očekujemo da će u Predsjedništvu BiH doći do usuglašavanja stavova... Očekujemo dogovor (u BiH) kako bismo mi mogli dati podršku, a očekujemo da tu suglasnost da Milorad Dodik", kazao je Schmidt, bivši savezni ministar.

Ranije je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić otvoreno optužio Dodika da opstruira provođenje svih mjera za kontrolu ilegalnih migracija koje predloži Vijeće ministara jer mu to služi kao alat kojim pokušava da destabilizira BiH.

Kao primjer naveo je Dodikovo odbijanje da na nivou Predsjedništva BiH da suglasnost za aktiviranje vojske kako bi ona pomogla policiji u nadziranju granice sa Srbijom i Crnom Gorom, a sprječava i da policija iz Federacije BiH pomogne Graničnoj policiji u tom poslu.

Njemačka i EU spremne su osigurati BiH dodatnu financijsku i svaku drugu pomoć, a uvjet je da BiH jasno definira svoje potrebe u odnosu na problem ilegalnih migracija, rekao je Schmidt. Stephan Mayer, zastupnik i državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Njemačke rekao je da su BiH kao i EU, a s njom i Njemačka, u istoj situaciji kada je riječ o migrantskoj krizi.

"Svjesni smo da BiH nije mjesto na kojemu se migrantska kriza može okončati, no mislimo i da je odgovornost političara u BiH s kojim Njemačka želi konstruktivnu suradnju zasnovana na povjerenju kako bi se stvorili humani uvjeti za migrante koji se nalaze u zemlji, ali i pomoći u borbi protiv ilegalnih migracija", izjavio je Mayer, prenosi Beta.

Članovima njemačke delegacije bilo je važno da čuju da u BiH postoje planovi za zatvaranje kampa za smještaj migranata na Vučjaku kod Bihaća, odnosno za smještaj ilegalnih migranata na drugim lokacijama.

Kopirati
Drag cursor here to close