2021.

Merkel: Ne bojim se gubitka utjecaja nakon najave odlaska

Rekla je da će njezin aktualni mandat koji istječe 2021., biti posljednji i da se od prosinca povlači s dužnosti predsjednice svoje stranke Kršćansko-demokratska unije (CDU) premda je sve dosad smatrala da su te dvije funkcije povezane
Vijesti / Politika | 30. 10. 2018. u 21:05 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Angela Merkel je u utorak rekla da se ne boji gubitka utjecaja u svijetu pošto je najavila da će se postupno povući s vlasti u Njemačkoj, dok počinje utrka za izbor njezina nasljednika.

"Mislim da to neće djelovati na utjecaj u međunarodnim pregovorima. Naprotiv, imam više vremena usredotočiti se na zadaće predsjednice vlade", rekla je kancelarka na tiskovnoj konferenciji u Berlinu koju je održala zajedno s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem.

Merkel, na vlasti već trinaest godina, morala je u ponedjeljak objaviti da se povlači iz politike nakon još jednog poraza svoje stranke na regionalnim izborima u Hessenu.

Taj je poraz potvrdio pad njezine popularnosti na saveznoj razini zbog njezine migracijske politike.

Rekla je da će njezin aktualni mandat koji istječe 2021., biti posljednji i da se od prosinca povlači s dužnosti predsjednice svoje stranke Kršćansko-demokratska unije (CDU) premda je sve dosad smatrala da su te dvije funkcije povezane, prenosi Hina.

Unatoč njezinu uvjeravanju, strah u Njemačkoj da će ona postupno slabjeti na domaćem i na međunarodnom planu je opravdan.

"Vodeća uloga Merkel u Europskoj uniji mogla bi biti prošlost", ocjenjuje Lueder Gerken, analitičar u njemačkom Institutu za europsku politiku (CEP).

Zbog toga mnogi sumnjaju da će se čelnica koja je u Zapadnoj Europi najdulje bila na vlasti održati na dužnosti još tri godine, do isteka mandata.

Kopirati
Drag cursor here to close