Sastanak

Merkel nakon sastanka sa Zvizdićem: Mora ojačati borba protiv korupcije i kriminala

''Odgovorne osobe smo ohrabrili da požure s odgovorima na Upitnik. Očekujemo da BiH brzo aktivira MAP. Što se tiče Izbornog zakona, bitan je kompromis svih strana'', kazala je Merkel.
Vijesti / Politika | 13. 08. 2018. u 16:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je danas nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem da na Balkanu nema promjena granica.

Istaknula je da i dalje za sve države zapadnog Balkana postoji perspektiva u EU.

''Odgovorne osobe smo ohrabrili da požure s odgovorima na Upitnik. Očekujemo da BiH brzo aktivira MAP. Što se tiče Izbornog zakona, bitan je kompromis svih strana'', kazala je Merkel.

Naglasila je i značaj izmjena Kaznenog zakona i naglasila da tu postoji praznina.

''Mora se ojačati borba protiv korupcije, kriminala i terorizma'', kazala je Merkel.

Navela je da Njemačka potpomaže ekonomski napredak BiH, prenosi Dnevni avaz.

''Pitanje znanosti, obrazovanja, istraživanja je također od velike važnosti za zemlje zapadnog Balkana'', rekla je Merkel.

Na kraju je istaknula i značaj suradnje zemalja zapadnog Balkana.

''Suradnja se poboljšala. Ohrabrujemo lidere zemalja zapadnog Balkana da što bolje i bliže surađuju. Također, učinit ćemo sve da pomognemo Bosni i Hercegovini u rješavanju migrantske krize'', zaključila je Merkel.

Zvizdić je zahvalio kancelarki Merkel na njenom osobnom angažmanu kada je u pitanju put BiH k EU i naglasio da su najznačajniji prioriteti BiH EU i NATO integracije.

''Aktivacija MAP-a je važna poruka za jačanje sigurnosti u BiH i regiji. Ostajemo odlučni na europskom putu i ne postoji alternativa za to'', kazao je Zvizdić i dodao da je Njemačka vanjskotrgovinski partner BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close