Sastanak u Berlinu

Merkel i Macron objavljuju plan za Balkan, Dodik nije pozvan

Među pozvanima nema predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, ali ni predsjednika Sjeverne Makedonije Georgija Ivanova ili premijera Crne Gore Duška Marokovića.
Vijesti / Politika | 11. 04. 2019. u 10:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijeri i predsjednici država zapadnog Balkana, Njemačke, Francuske, te čelnici Europske unije sastat će se 28. i 29. travnja u Berlinu.

Kako se najavljuje, njemačka kancelarka Angela Merkel i Emmanuel Macron ugostit će Edija Ramu, premijera Albanije, Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Andreja Plenkovića, premijera Hrvatske, Milu Đukanovića, predsjednika Crne Gore, Zorana Zaeva, premijera Sjeverne Makedonije, Hashim Thaci, predsjednika Kosova, te Ramusha Haradinaja, premijera Kosova, kao i Aleksandra Vučića i Anu Brnabić, predsjednika i premijerku Srbije, Marijana Šarca, premijera Slovenije, te Jean-Claude Junkcer i Federica Mogherini, predsjednika Europske komisije i šeficu europske diplomacije.

Među pozvanima nema predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, ali ni predsjednika Sjeverne Makedonije Georgija Ivanova ili premijera Crne Gore Duška Marokovića.

Brojnost predstavnika Kosova i Srbije ukazuje da bi odnosi ove dvije države mogli biti u fokusu sastanka.
Mediji špekuliraju da su Merkel i Macron, pozivom balkanskim liderima i čelnicima EU, objelodanili da spremaju novu inicijativu za ovu regiju.

Sastanak u Berlinu bio bi prvi susret čelnika Srbije i Kosova od studenog prošle godine. Tada su prekinuti kontakti Beograda i Prištine, nakon što je Kosovo jednostrano uvelo 100-postotne tarife na robu iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Prethodno, Tachi i Vučić su u travnju prošle godine objavili da pregovaraju o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. U pregovore su uključeni i prijedlog razmjene stanovništva i teritorija i povlačenje novih granica. Tome se odlučno usprotivio službeni Berlin, a pridružio im se i London. Vlade Njemačke i Velike Britanije su najsnažniji europski protivnici mijenjanja granica na Balkanu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close