Reforma EU

Merkel i Macron obećali da će vući EU naprijed nakon Brexita

Vijesti / Politika | 29. 09. 2017. u 16:26 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski predsjednik Emmanuel Macron dobio je podrušku njemačke kancelarke Angela Merkel u planovima za reformu EU poslije Brexit na bazi, kako je to Merkel rekla ''intenzivne suradnje Pariza i Berlina“.

Ali, mnogi europski lideri su na summitu u Tallinnu ostali suzdržani prema novom projektu, sumnjajući u spremnost glasača da se odreknu nacionalne kontrole te strahujući da jačanja anti-EU osjećaja koji odvode Britaniju van bloka i u kojem desničari, kao što je to bilo u Njemačkoj, dobijaju sve više mjesta u europskim parlamentima biti nastavljeno.

''Sinoćnji razgovori su pokazali da postoji zajedničko shvatanje da postoji potreba da EU učini korak naprijed. Danas smo svi uvjereni da Europa mora ići naprijed brže i jače, s više suvereniteta, jedinstva i demokracije'', rekao je Macron danas, a nakon što je sinoćnja večera EU lidera potrajala i nakon ponoći.

On je izrazio zadovoljstvo što se predsjednik Vijeća EU Donald Tusk obavezao izvjestiti lidere EU, na sljedećem sastanku za tri tjedna o prijedlozima za konkretne korake. Tusk je, ipak, bio oprezniji u izjavama tražeći da se korak po korak pristupa problemima. Rekao je da EU mora sačuvati jedinstvo.

''Iako neki misle da je sve ovo neka Eurovizija, a možda i jeste, osobno sam uvjeren da svi imamo veliku korist od toga, posebno ako pjevamo zajedno'', rekao je Tusk.

Merkel je razgovarala i nasamo s Macronom, a danas je rekla da postoji velika doza suglasnosti.

''Europa ne smije stajati u mjestu, već se mora razvijati'', rekla je Merkel.

Kopirati
Drag cursor here to close