A OHR da ide

Merdžo: Pod građanskim se skriva velikobošnjački koncept

Govoreći o uputstvu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o načinu popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Merdžo je rekao da SIP nema nadležnost da donosi takve odluke.
Vijesti / Politika | 18. 01. 2019. u 15:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Krajnje je vrijeme da visoki predstavnik napusti BiH i sve dok se to ne dogodi ona neće biti suverena niti će u punom kapacitetu ući u proces europskih integracija'', rekao je glavni tajnik Hrvatskog narodnog sabora Josip Merdžo.

U emisiji 'Dobar, loš, zao' Naše TV, Merdžo je izjavio da se političko Sarajevo protivi izmjeni Izbornog zakona jer im sadašnji modalitet omogućava da drugima biraju političke predstavnike.

Govoreći o uputstvu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o načinu popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Merdžo je rekao da SIP nema nadležnost da donosi takve odluke.

''To je isključivo pitanje Izbornog zakona, odnosno Parlamenta BiH gdje se trebaju usvojiti izmjene i dopune Izbornog zakona u skladu s odlukom Ustavnog suda. Samo tjedan ili dva nakon odluke SIP-a sarajevske stranke su požurile dostaviti popis izaslanika i kandidata za Dom naroda, iako su prvobitno podigli halabuku oko odluke SIP-a'', rekao je.

Podsjetio je kako su neki čak najavljivali da će blokirati sve procese uspostavljanja vlasti zbog odluke da se koristi popis iz 2013. godine a ne onaj iz 1991., prenijela je Srna.

Prema njegovim riječima, suština je da je Ustav BiH posljedica mirovnog sporazuma kojim su zaključeni ratni sukobi i da su ga potpisale tri političke i vojne komponente sa vrlo jasnim odrednicama kome tko pripada.

Video: NAŠA TV | DOBAR, LOŠ, ZAO: JOSIP MERDŽO

Merdžo je ocijenio da se pod krinkom takozvanih građanskih stranaka vodi jedan velikobošnjački koncept, prenosi Srna.

''Na osnovu Ustava i onoga što u njemu stoji, taj koncept neće nikada zaživjeti. Temeljna postavka Ustava su tri konstitutivna naroda. BiH na tome počiva i to je čini državom kao takvom. Grdno se varaju svi oni koji misle da to mijenjaju'', poručio je Merdžo.

Kopirati
Drag cursor here to close