A tek fakultetska?

Mektić: Sporna je diploma srednje škole zamjenika ministra sigurnosti

''Govorim sada i o slučaju Božovića, ne možete reći samo da je prošao provjeru CIK-a i SIPA-e. Da ne budem vulgaran, i konj bi prošao njihove provjere''
Vijesti / Politika | 16. 01. 2020. u 10:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Moje mišljenje je da bi bilo dobro da je na poziciju ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine došao netko tko ima određene profesionalne sposobnosti za obavljanje ove funkcije, kazao je za N1 bivši ministar sigurnosti Dragan Mektić, koji je gostovao u programu ove televizije sa zastupnikom SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Lazarom Prodanovićem.

Gospodine Mektiću, često ste kritizirali odluku da se Fahrudin Radončić imenuje za ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine. U kakvim ste sada odnosima?

Mektić: Tijekom primopredaje dužnosti imao sam korektan razgovor sa Radončićem. Novom ministru želim sve najbolje s obzirom da će se suočavati sa mnogim izazovima. Ali, moje mišljenje je da bi bilo dobro da je na poziciju ministra došao netko tko ima određene profesionalne sposobnosti za obavljanje ove funkcije. Nije ovo pozicija čisto političkog karaktera, ima dosta stručnih aktivnosti i morate dobro poznavati ovu oblast kako bi donosili dobre odluke.

Radončić je nedavno, komentirajući problem ilegalnih migracija, najavio konkretne mjere?

Mektić: Nisam upratio izjavu Radončića da će se konkretnije baviti migracijam, ali se pitam koje su to konkretne mjere i radnje. To su paušalne izjave. Otkad je novi saziv Vijeća ministara nisam vidio nijednu konkretnu mjeru. Dok sam bio na poziciji ministra sigurnosti stalno sam pozivao na rješenje migrantskog problema.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odbio je razmještanje pripadnika Oružanih snaga na državnu granicu. Zašto je to tako?

Prodanović: Prije svega, nije uloga Oružanih snaga da štite granicu, to bi izazvalo negativan efekat prema susjedima. Bosna i Hercegovina je koleteralna šteta neiskrenih odnosa ključnih europskih partnera. Moram reći da nismo ni u prethodnih četiri godine vidjeli konkretne mjere za migrantski problem. BiH treba da štiti granicu. Današnji odnos Hrvatske prema BiH liči na ono kako se Mađarska ponašala prema Srbiji tijekom prvog migrantskog vala. Kada je u pitanju Granična služba Bosne i Hercegovine jako je važno da se ona osposobi da bude u rangu policijskih snaga susjednih zemalja.

Kada govorimo o migrantima, što možemo očekivati na proljeće?

Mektić: Možemo očekivati pojačan priliv migranata. Mi smo imali nacrt sporazuma sa Frontexom, ali Predsjedništvo već godinu dana nije dalo suglasnost za njega.

Komisija zastupničkog doma Parlamentame skupštine Bosne i Hercegovine nije utvrdila da Mlađen Božović ispunjava sve uvjete propisane Zakonom o Vijeću ministara BiH. Iz SDA su najavili da će tražiti da se odlučivanje o Božoviću prolongira, tj. da se skine s dnevnog reda sjednice. Dušanka Majkić iz SNSD-a je poručila kako to vodi u novu krizu. Kako to komentirate?

Prodanović: Smatram da je u startu urađen propust prilikom potvrđivanja Vijeća ministara. Trebalo je 23. prosinca sve imenovati, i ministre i zamjenike ministara. Mi pored Božovića imamo problem s imenovanjem zamjenika ministra sigurnosti što je jako loša poruka za odnose u Bosni i Hercegovini. Ova priča oko Božovića šteti SNSD-u iako SNSD nije mogao utjecati na njegovo imenovanje jer je po dogovoru to pripalo koalicionom partneru. Ukoliko političke partije koje čine većinu u BiH, konkretno SDA nije spremna podržati imenovanje - najbolje bi bilo odgodit ovo imenovanje za određeni broj dana. Nijedan pojedinac ne smije dovesti do novih konfrontiranja, ali mislim da nije korektno da imenovanje nekog ministra iz Republike Srpske osporavaju stranke iz Federacije BiH.

Mektić: Predsjedatelj Tegeltija sam ignorira čitavu proceduru imenovanja u Vijeću ministara. Što znači njegova izjava da je Božović prošao provjeru CIK-a i SIPA-e, ako je Komisija Parlamenta utvrdila da taj kandidat neće raditi dovoljno dobro?

Prodanović: Ne bih bio u koži kandidata s obzirom na trenutni pritisak javnosti. Ali, protiv sam instrumentalizacije u bilo kojem smislu. Treba se razgovarati kako bi se ovo pitanje skinulo sa dnevnog reda. Ne treba u Bosni i Hercegovini glavno pitanje biti imenovanje jednog ministra.

Što je s imenovanjem zamjenika ministra sigurnosti BiH?

Mektić: Imam informacije da zamjenik nije prošao sigurnosnu provjeru i da mu je sporna diploma srednje škole. Onda se postavlja pitanje kako će mu biti vjerodostojna i fakultetska diploma. To govori kako stranke postavljaju podobne ljude, a da ne vode računa o stručnim kvalifikacijama predloženih kandidata. Imaju li ikakave odgovornosti prema građanima i narodu? Govorim sada i o slučaju Božovića, ne možete reći samo da je prošao provjeru CIK-a i SIPA-e. Da ne budem vulgaran, i konj bi prošao njihove provjere. Zato ne očekujem ništa dobrog od ovog saziva Vijeća ministara. Vidite da među njima nema ništa zajedničkog, samo su podijelili funkcije.

Prodanović: Ne dijelim mišljenje sa Mektićem (o novom sazivu Vijeća ministara). U BiH dugi niz godina traje visok stupanj nepovjerenja. U državi su stalno predizborne i izborne godine i mislim da to šteti odnosima. Treba se ozbiljno razmišljati da se izborni procesi na svim razinama obave u jednoj godini, a onda se imaju tri i pol godine za rješavanje pitanja.

Kopirati
Drag cursor here to close