Migranstka kriza

Mektić sam otišao po pomoć

Mektić je rekao kako problem za angažiranje pripadnika Frontexa predstavlja to što BiH još nije potpisala operativni sporazum s ovom institucijom…
Vijesti / Politika | 22. 05. 2018. u 11:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je da će veoma brzo razgovarati s predstavnicima Agencije za europsku graničnu i obalsku stražu (Frontex) o pomoći BiH u rješavanju migrantske krize, iako Predsjedništvo još nije usvojilo operativni sporazum s ovom europskom sigurnosnom institucijom.

Mektić je rekao kako problem za angažiranje pripadnika Frontexa predstavlja to što BiH još nije potpisala operativni sporazum s ovom institucijom, te pojasnio da ga je Vijeće ministara prihvatio i proslijedio Predsjedništvu BiH na usvajanje.

''Sada čekamo da ga Predsjedništvo što prije usvoji kako bi ušli u proceduru potpisivanja operativnog sporazuma i onda bi to bio pravna osnova za angažiranje Frontexa u smislu da uputi policijske službenike u BiH", rekao je Mektić Srni.

Mektić je naglasio kako će s predstavnicima Frontexa, čije je sjedište u Varšavi, razgovarati o mogućoj suradnji i prije potpisivanja operativnog sporazuma, ali da će se, kako kaže, najvjerojatnije morati sačekati da Predsjedništvo usvoji sporazum, kako bi pripadnici policija drugih zemalja putem Frontexa mogli biti upućeni u BiH.

Naveo je kako je sa šefom Odjela za vladavinu prava u Uredu specijalnog predstavnika EU u BiH Richardom Woodom razgovarao o apliciranju za sredstva iz kriznog fonda EU koja bi mogla biti iskorištena za pomoć i rješavanje migrantske krize.

"Sutra (srijeda, op.ur.) ću na sjednici Vijeća ministara vidjeti kako da apliciramo za ta sredstva. Da li kao Vijeće ministara ili kao Ministarstvo sigurnosti", naveo je Mektić.

Prema njegovim riječima, BiH je već aplicirala za 1.000.000 eura iz fonda za migracije i izbjeglice Razvojne banke Vijeća Europe, čiji je BiH član.

Kopirati
Drag cursor here to close