Mektić: Predsjednicu Hrvatske pitati o njezinim tvrdnjama o opasnosti od islamskog radikalizma

Vijesti / Politika | 16. 01. 2018. u 13:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić kazao je u utorak u Sarajevu kako bi predstavnici njegove zemlje od hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović trebali zatražiti pojašnjenje njezinih ranijih izjava o osobama povezanim s radikalnim islamom koje mogu predstavljati sigurnosnu prijetnju.

Odgovarajući na pitanja novinara u Sarajevu Mektić je kazao kako se neće sastati s hrvatskom predsjednicom tijekom njezina predstojećeg službenog posjeta BiH no kako bi, da je u prilici, od nje zatražio pojašnjenje tvrdnji o tisućama potencijalnih ekstremista u BiH.

"Pitao bih je zašto je to govorila i otkuda joj takve informacije", kazao je Mektić pojašnjavajući kako ne zna hoće li to pitanje pokrenuti netko od bosanskohercegovačkih dužnosnika s kojima bi se predsjednica Grabar-Kitarović trebala sastati u Sarajevu.

Mektić je podsjetio kako je u ranijim kontaktima predstavnika policijskih i sigurnosnih agencija iz Hrvatske i BiH razjašnjen razmjer stvarne opasnosti koju predstavljaju osobe povezane s radikalnim islamom odnosno povratnici s ratišta u Siriji i Iraku.

Navodi o najmanje deset tisuća takvih osoba, kako je konstatirano tijekom prošlogodišnjeg susreta ravnatelja hrvatske SOA-e i bosanskohercegovačke OSA-e odnose se na procjene stanja u cijeloj regiji a ne u BiH, prenosi Hina.

"Kazao bih joj (predsjednici) kako smo kontaktirali s obavještajnim službama Hrvatske koje su nam kazale kako te informacije nisu točne i zato bih tražio od nje da kaže zašto je plasirala takve tvrdnje", izjavio je Mektić.

Kopirati
Drag cursor here to close