Slučaj ide na više razine?

Mektić ponovno optužuje Hrvatsku za zlostavljanje migranata

"Ovo je problem s kojim se mora ići na Predsjedništvo BiH, ili najmanje na razinu vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH", kazao je Mektić.
Vijesti / Politika | 08. 08. 2019. u 16:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine u četvrtak je ponovno optužio hrvatsku policiju da krši međunarodno pravo i i bilateralne sporazume prisilnim vraćanjem ilegalnih migranata u BiH koje pritom zlostavlja i ustvrdio da je to i slučaj 18 ozlijeđenih ilegalnih migranata pronađenih u okolici Velike Kladuše.

"Prema dosadašnjim indicijama i informacijama kojima raspolažemo migrante je jučer kod Velike Kladuše hrvatska policija zatekla te ih je, kako su nam migranti kazali, fizički zlostavljala, upotrebljavala prisilu i onda ih dovela na vrlo nepristupačan teren gdje ih praktično natjerala niz jednu vrlo strmu liticu da se vraćaju unutar BiH", rekao je ministar Dragan Mektić.

Između ostalog oni "su i u padovima zadobili razne tjelesne ozljede", izjavio je ministar sigurnosti BiH za regionalnu televiziju N1.

U tijeku je istraga kako bi se utvrdilo jesu li hrvatski granični policajci protjerujući ilegalne migrante ujedno povrijedili teriorijalni integriret BiH prešavši na njen teritorij, rekao je.

"Postoje indicije da se i to dogodilo", kazao je Mektić, javlja Hina.

Nakon što je u okolici Velike Kladuše granična policija BiH pronašla 18 ileganih migranata s tjelesnim ozljedama Tužiteljstvo BiH otvorilo je istragu i prikuplja informacija o tom slučaju.

Mektić je dodao da će ministarstvo u četvrtak sastaviti izvješće o tom slučaju i poslati Predsjedništvu BiH jer je riječ o međudržavnom problemu u odnosima s Hrvatskom.

Ponašanje hrvatske policije za Mektića je "začuđujuće". Postoji niz dokaza o protuzakonitom postupnju prema migrantima, rekao je ministrar.

"Ovo je problem s kojim se mora ići na Predsjedništvo BiH, ili najmanje na razinu vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH", kazao je Mektić.

Kopirati
Drag cursor here to close