Zabrana ulaska u BIH

Mektić o ruskom piscu: Došao je da razbije opoziciju u RS

Prilepin se, dodaje Mektić, nije libio ni puški, a ratovao je u Čečeniji, Ukrajini...
Vijesti / Politika | 28. 08. 2018. u 12:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: RT / Zahar Prilepin i Emir Kusturica u Drvengradu

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić na konferenciji za novinare optužio je ruskog pisca Zahara Prilepina, kojem je nedavno zabranjen ulazak u BiH i dolazak u Banja Luku, da je bio uključen u aktivnosti razbijanja opozicije u Republici Srpskoj (RS). 

Prilepin je, kaže, 20-30 puta dolazio u BiH, a u evidencijama ga ima samo 2017.godine te je postavio pitanje na koji način je ulazio u zemlju, što je radio i s kim se sastajao. 

''Ulazio je tako da ne bude prijavljen na graničnim prijelazima. U Rusiji je Prilepin vodio jednu utradesničarsku stranku, koja je zabranjena od ruskih vlasti. Ovdje se sastajao s ljudima i razrađivali su planove kako treba uništiti opoziciju u RS. Zadnji takav sastanak je bio u Andrićgradu, a sudjelovao je i Milorad Dodik, Emir Kusturica i još neke osobe'', ustvrdio je Mektić. 

Prilepin se, dodaje, nije libio ni puški, a ratovao je u Čečeniji, Ukrajini... 

''Kod njega je ratovao i Bratislav Živković, poznat kao komandant Četničkog pokreta u Srbiji'', ustvrdio je Mektić i dodao da Prilepin, osim što je pisac, ima i drugu stranu. 

''Ne možete dolaziti ovdje i tražiti ljude za strana ratišta i pozivati da treba opet uzeti pušku u ruke'', ustvrdio je on. 

Kazao je da je laž da su Ministarstvo sigurnosti BiH i on osobno sudjelovali u pravljenju popisa nepoželjnih osoba. 

''Nema popisa nepoželjnih Rusa'', dodao je Mektić. 

U svakoj državi, dodao je, postoje baze inkriminisanih osoba stranog porijekla. 

''U toj bazi ima oko 2.000 stranaca i oko 98 posto njih je afroazijskog porijekla za koje se može vezati ekstremizam, radikalizam i terorizam. I tu bazu kreiraju sigurnosne agencije, a ne ministar niti odobrava tim agencijama da unesu te osobe u bazu'', kazao je on. 

Istaknuo je da ga je o toj bazi u jednom od razgovora pitao i ruski veleposlanik u BiH Petar Ivancov, a da su se neki od detalja pojavili potom u javnosti. 

Tvrdi da je napad na novinara BN TV Vladimira Kovačevića ubojstvo u pokušaju, jer je napadnut metalnim šipkama i zadobio udarce u glavu. 

''Ovo je prevršilo svaku mjeru. Sada je očito da je takav ambijent dugo vremena stvarala i pripremala vlast u RS'', rekao je Mektić ustvrdivši "da se više nitko u Banja Luci ne može osjećati sigurno i da vlast utjeruje strah u kosti građanima kako ne bi mislili svojom glavom". 

Po Mektićevom mišljenju, predsjednik RS-a Milorad Dodik stvara ambijent teške podjele srpskog naroda te da ima osnovana saznanja da "vlast u RS sprema atmosferu linča kako građani 7. listopada ne bi izašli na izbore". 

Tvrdi da "vlast, koja je stvorila ambijent linča i ubojstva, ne može otkriti izvršitelje''.

Kopirati
Drag cursor here to close