Ministar o migrantima

Mektić: Državni udar iz Mostara zbog migranata

Ministar sigurnosti BiH rekao je da je vraćanje migranata ''obični državni udar''
Vijesti / Politika | 18. 05. 2018. u 10:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ovo je klasični državni udar", kazao je za N1 ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić povodom zaustavljanja konvoja sa migrantima koji putuju iz Sarajeva prema Mostaru.

Autobusi s migrantima koji su jutros iz Sarajeva krenuli prema Mostaru zaustavljeni su u Konjicu, potvrđeno je iz Operativnog centra Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog županije (MUP HNŽ).

Foto: Bljesak.info / 

Prema prvim informacijama, ne postoji nikakva službena odluka Vlade HNŽ u vezi s migrantima.

Šahovske figure

Neimenovani izvor iz Vlade HNŽ-a izjavio je Srni da nema zabrana, ali ni bilo kakvih drugih odluka državnih organa, od entiteta, županija, do grada.

"Nisu ljudi šahovske figure da ih može netko pomjerati kako hoće, bez plana i programa, bez odluka mjerodavnih državnih organa u koordinaciji s entitetskim, gradskim i županijskim organima", rekao je Srni jedan od članova Vlade.

''Ilegalni migranti koji su posljednjih mjeseci živjeli u parku kod sarajevske Vijećnice jutros su u pet autobusa prebačeni ka izbjegličkom centru Salakovac'', rekla je Srni glasnogovornica MUP-a Sarajevskog kantona Suvada Kuldija.

Prema njenim riječima, migranti su se dobrovoljno spakirali i nije bilo nikakvih problema, niti prisile.

Podsjetimo, autobusi s migrantima zaustavljeni su jutros na području Konjica. Kako smo ranije doznali, konvoj je zaustavljen jer je donesena odluka  da migranti ne mogu ući na područje Hercegovačko-neretvanske županije te smješteni u Izbjeglički centar u Salakovcu.

Ministarstvo sigurnosti BiH nije dobilo nikakvu najavu da bi se ovakvo nešto moglo dogoditi i nema informaciju tko je i zbog čega je izdao naredbu da se izbjeglice zaustave.

Nema vraćanja nazad

"Dobili smo informaciju da je zaustavljen konvoj od pet autobusa koji je prevozio 269 osoba koje su bile smještene u parku prekoputa Vijećnice. Pokušavamo riješiti ovu situaciju, za sada nemamo namjeru vraćati ih nazad. Iznenađeni smo jer nije bilo najave da će se ovo dogoditi. Malo je nelogično da netko s lokalnog nivoa zabranjuje da se netko preveze državnim cestama i smjesti u državni objekt. Službeno nemamo nikakvu infomraciju zašto je to urađeno, provjeravamo i nadamo se da će ovaj problem biti riješen tijekom dana", kazali su za Klix.ba iz Ministarstva sigurnosti.

Foto: Bljesak.info / 

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić u razgovoru za novinsku agenciju Patria potvrdio je da je konvoj s migrantima zaustavljen u Konjicu. Rekao je kako je to šokiralo nadležne koji su pripremili akciju premještanja migranata iz Sarajeva u izbjeglički kamp u Salakovcu.

''Mi smo dva dana operativno pripremali ovu akciju zajedno sa MUP-om Kantona Sarajevo i sve je urađeno perfektno, do detalja. Ja sam zaista šokiran, i ne znam šta znači ovo zaustavljanje'', kazao je Ujić.

Kopirati
Drag cursor here to close