Uključit će se i Tužiteljstvo BiH

Mektić: Imamo informacije o paravojnim formacijama u RS-u

''Posjedujemo određena saznanja o postojanju parasigurnosne skupine, neke smo dokumentirali, i sve što imamo i čime raspolažemo ćemo dostaviti Tužiteljstvu'', izjavio je Mektić
Vijesti / Politika | 13. 01. 2018. u 16:00 Bljesak.info
Kopirati

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je za N1 da državne sigurnosne službe raspolažu informacijama da udruga ''Srbska čast'' radi na formiranju paravojnih formacija u Republici Srpskoj, te da će detaljno izvješće biti dostavljeno Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

''Posjedujemo određena saznanja o postojanju parasigurnosne skupine, neke smo dokumentirali, i sve što imamo i čime raspolažemo ćemo dostaviti Tužiteljstvu, izjavio je Mektić za N1. Dodaje kako u političkom smislu bi postavio određena pitanja, koja treba istražiti.

''Kome je bitno da postoji jedna takva parasigurnosna skupina, tko je opremao, za koje potrebe, prema kome je usmjerena i zašto je uopće bila sastavni dio defilea, što znači da ju netko želi pokazati i staviti doznanja da raspolažu sa skupinom koja se eksponira i s oružjem i s uniformom i s nekom vrstom organizacije unutarnje, tko je financira itd.'', izjavio je ministar Mektić.

Portal Žurnal objavio je ranije priču o članovima udruge ''Srbska čast'' koji kako navodi portal vrše regrutaciju osoba iz krim miljea koji će činiti okosnicu buduće paravojne formacije. Tijekom obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske pripadnici ove jedinice bili su i na ulicama Banja Luke. U tekstu se navodi kako imaju izravnu podršku iz Moskve, te da su se prošlog mjeseca sastali s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, te se slikali u dvorani Narodne skupštine Republike Srpske. Iz ureda predsjednika RS-a Milorada Dodika odbacili su tvrdnje o formiranju paravojnih jedinica nazivajući ih opasnim, piše N1.

Navode da ''Republika Srpska ima svoje Ustavom i zakonima predviđene institucije koje su u službi stabilnosti svih njezinih građana, a konstrukcije koje su se pojavile na pojedinim portalima da ''predsjednik Republike Milorad Dodik uz podršku Moskve formira paravojne jedinice'' su izuzetno opasne i nisu u funkciji informiranja građana.''

Kopirati