Konferencija u Istanbulu

Mektić: BiH ne smije biti žrtva migracije

Stav Bosne i Hercegovine je da se protiv migracija koje predstavljaju globalni problem treba zajednički odgovor na razini EU i zemalja regije.
Vijesti / Politika | 20. 02. 2019. u 12:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sudjeluje u Istanbulu na dvodnevnoj ministarskoj konferenciji Budimpeštanskog procesa, na kojem se razgovara o problemu migracija. 

Na konferenciji sudjelujupredstavnici 50 zemalja iz Europe, Bliskog istoka i Azije te brojnih međunarodnih organizacija.

Za Bosnu i Hercegovinu taj skup je važan jer na njemu sudjeluju brojni predstavnici zemalja koje su izvor migracija, ali i zemalja kroz koje migranti prolaze na putu ka zapadnoj Europi, te će informacije o broju i trendovima migranata biti korisne za buduće planiranje mjera BiH za bolju kontrolu i upravljanje tim procesom.   

Stav Bosne i Hercegovine je da se protiv migracija koje predstavljaju globalni problem treba zajednički odgovor na razini EU i zemalja regije, jer pojedinačne mjere država ne daju očekivane rezultate, kao i adekvatna rješenja u zemljama koje su izvor migracija. 

Govoreći o problemu migracija ministar Mektić je zatražio od EU i zemalja zapadnog Balkana da se upravljaju tim procesom, naglašavajući da pojedine zemlje, a posebno Bosna i Hercegovina ne smiju biti žrtve migracija.

Posebno je istaknuo problem krijumčarenja ljudi i da organizirane kriminalne grupe preuzimaju upravljanje rutom i na tome nezakonito zarađuju veliki novac. 

Na kraju je istakao da se BiH suočava s dodatnim izazovom i problemom jer se nalazi na vanjskoj granici EU, ali da ne želi i neće dozvoliti da postane hotspot za migrante. 

Zbog toga je Mektić podržao Akcijski plan i predloženu Istanbulsku deklaraciju kojom se definira buduća zajednička saradnja i mjere u oblasti migracija. 

Mektić će tijekom dana imati i bilateralne sastanke na ministarskoj razini te s predstavnicima međunarodnih organizacija, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close