Granica novi prioritet

Mehmedović: Pred nama je borba bošnjačkog naroda za slobodu

Granica BiH mora biti prioritet nove vlasti
Vijesti / Politika | 11. 10. 2018. u 10:57 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Rezultati ovogodišnjih izbora su pokazali da SDA sa svojim kadrovskim potencijalom još uvijek nema alternativu unutar bošnjačkog naroda. U Bosni i Hercegovini je uvijek bilo lakše živjeti svima kada je SDA imala dominantnu političku ulogu. Ovi izboru su pokazali da građani žele drugačiju konstelaciju odnosa, a time i drugačiju SDA'', ocijenio je u priopćenju za javnost Šemsudin Mehmedović.

Prema posljednim podacima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, Mehmedović je osvojio najviše glasova u izbornoj jedinici 4 za Parlamentarnu skupštinu BiH sa više od 29.000 glasova, čime je ponovo osvojio mandat u ovom zakonodavnom tijelu.

''Pred nama stoji zadatak koji podrazumijeva kontinuitet borbe bošnjačkog naroda za slobodu, ravopravnost i demokratsko uređenje Bosne i Hercegovine. Želim istaknuti da takvu, slobodnu i demokratsku državu Bošnjaci ne žele graditi sami, nego u miru i povjerenju, zajedno sa svim patriotama svih njenih naroda i svih njenih građana. Sada kada se treba konstituirati nova vlast više nego ikad trebamo utjecati tko će biti na kojoj poziciji i ko će preuzeti odgovornost za budućnost naše države u naredne četiri godine'', kaže Mehmedović.

Smatra da su ovi izbori više nego ikada pokazali da su građani glasovali za imena, za ljude u koje imaju povjerenje.

''Svi mi izabrani smo dužni i u obavezi da građanima prvo uputimo zahvalnost, a onda i da damo čvrsta uvjerenja da ćemo ono obećano i ispuniti'', naveo je.

Naglašava da će Pelješki most prioritet vlasti čim se uspostavi.

''Ja sam u prethodnom mandatu, kao državni zastupnik kojem ste ponovo ukazali povjerenje inzistirao kao rijetko koji političar na rješavanju ovog pitanja. Pelješki most je za BiH sinonim za našu neprikosnovenu granicu. Ako tu popustimo, vjerujte, naša granica će u ovim okvirima biti upitna ubuduće, i sa istoka i sa zapada'', poručio je.

Smatra da borci, njih nekoliko tisuća, koji nisu riješeni trebaju biti prvo pitanje na koje moraju odgovoriti vlasti na nivou Federacije.

''Do sada sam  bio beskompromisni borac za ravnomjeran razvoj naše države u svakom njenom dijelu. Ovdje je život dostojan čovjeka ukoliko bude postojala imovinska sigurnost, politička i institucionalna stabilnost, te pravda i pravičnost. Mi pod hitno  moramo raščistiti sa snagama koje svojim neprijateljskim djelovanjem tjeraju naše mlade obrazovane kadrove i čitave  radno sposobne porodice iz zemlje. Ističem da se konačno pravno i insitucionalno država mora zaštiti od onih u čijim je glavama i dalje genocid, ratni zločin i udruženi zločinački poduhvat, te se konačno mora stati u kraj radu institucija koje su formirane i koje i sada egzistiraju na temelju nabrojanog. Pred nama izabranim je put koji ćete svojim glasom moći praviti, a na nama je da slušamo glas naroda. Pred nama je da revitaliziramo političku scenu, pred nama je odgovornost koju ste nam dali kao obvezu. U narednom periodu se od onih koji su birali treba očekivati da sankcionišu, legalnim metodama, one koji ne budu poštovali ono što narod želi, a od nas izabranih se očekuje da  udemo u vašoj službi. Realnost izbornih rezulatata moramo prihvatiti kao volju naroda. Željka Komšića nije mogao izabrati izborni inženjering. Narod je rekao svoje i to moramo poštovati'', naveo je Mehmedović u saopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close