Fahrudin Radončić

Mehmedagić će ponovno biti direktor OSA-e

Radončić je rekao da je legalist i da vjeruje Neovisnom odboru.
Vijesti / Politika | 22. 01. 2020. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza za bolju budućnost, kazao je u srijedu navečer u emisiji ''Pressing'' na N1 televiziji da je Darko Ćulum prošao predviđene procedure i da sve ide u smjeru njegovog imenovanja za novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Najavio je da će Osman Mehmedagić ostati na čelu Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine.

Radončić je rekao da je legalist i da vjeruje Neovisnom odboru.

''Znate da je dosadašnji direktor otišao, i meni kao ministru i legalistu je ostalo da ime gospodina Ćuluma proslijedim ka Vijeću ministara. U međuvremenu se dogodila promjena statusa direktora jer želi da se umirovi po zakonima Republike Srpske jer će mu mirovina biti puno veća'', ispričao je Radončić na početku emisije.

''Na mom mjestu morate biti legalisti. Gospodin Ćulum ima tu hipoteku, ali mi gledamo je li procesuiran. Prema njemu ne postoji procesuiranje, neka se tijela izjasne o tome. Situacija je pravno potpuno čista, Neovisni odbor ga je predložio, a Neovisni odbor čine eksperti'', potcrtao je gost N1.

Je li posrijedi politički dogovor i što to znači?

''Ne mogu se miješati u dogovore vladajuće koalicije. Bosna i Hercegovine je nažalost etnički podijeljena, i direktor SIPA-e je od početka Srbin. Vjerojatno da u tome ima politike u smislu da će gospodin Ćulum imati sve ruke kojie su potrebne. Gospodin je prošao proceduru i to ide u tom smjeru'', dodao je Radončić.

Potom je naglasio vezu između dva izbora - za direktora SIPA-e, ali i za direktora Obavještajno-sigurnosne agencije.

''To će ići zajedno - izbor direktora OSA-e i SIPA-e. Pozicija direktora OSA-e pripada Bošnjaku i to će biti Osman Mehmedagić. Ja ne kandidiram gospodina Mehmedagića, to radi predsjedavajući s dva zamjenika. Iz ovih kontakata koje sam imao kao ministar sigurnosti, kao da sam radio pola godine i više, naša Obavještajna služba je respektiran partner u obavještajnom radu svih službi pa i onih najvećih zemalja'', dodao je on.

Govoreći o ranijim oštrim kritikama koje je izgovorio na račun Mehmedagića i njegovog rada u OSA-i, Radončić je rekao da je kao član parlamentarnog nadzora s razlogom kritizirao neke pojave u ovoj instituciji.

''Kao član parlamentarnog nadzora OSA-e s razlogom sam skretao pozornost da u OSA-i imamo sukob na nacionalnoj osnovi. Mi sad imamo obavještajnu službu koja se nosi s povratnicima sa sirijskog ratišta, s ekstremnom opasnošću u tisućama brojki migranata. OSA se pokazala kao odgovoran partner na međunarodnom planu. Iz ove suradnje s gospodinom Mehmedagićem, imam sva jamstva da će i on i Obavještajna služba sve usmjeriti u one najvažnije stvari, da budemo odgovoran partner u antiterorističkoj alijansi'', poručio je Radončić gostujući na N1 televiziji.

Dodao je da je ''ugodno iznenađen'' dosadašnjom suradnjom s Osmanagićem. Govoreći o diplomama prvog čovjeka OSA-e, a o kojima je bilo mnogo riječi proteklih mjeseci, Radončić je rekao da nije njegov posao govoriti o tome te da to može problematizirati inspekcija.

Kopirati
Drag cursor here to close