Nakon haške presude

Medved: Nema osnove za tužbe logoraša iz BiH protiv Hrvatske

"U demokratskom društvu sve je dozvoljeno, ali ovdje vrlo jasno moramo proučiti presudu i vidjeti da tu nema nikakve osnove za tužbu protiv Hrvatske", rekao je Medved.
Vijesti / Politika | 14. 12. 2017. u 16:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski ministar branitelja Tomo Medved u četvrtak je ustvrdio kako nema osnove za tužbe logoraša iz logora HVO-a protiv Hrvatske, ponovivši stajalište hrvatske Vlade da haškom presudom šestorici Hrvata iz BiH nije izrečena presuda Republici Hrvatskoj.

 Medved je na svečanosti dodjele stanova hrvatskim ratnim vojnim invalidima komentirao izjave odvjetnika Ante Nobila o mogućnosti da zastupa logoraše iz BiH u tužbi protiv Hrvatske.

 Nobilo se proteklih dana sastao s logorašima iz HVO-ovih logora koji najavljuju moguće tužbe i zahtjeve za odštetom od Hrvatske.


 "U demokratskom društvu sve je dozvoljeno, ali ovdje vrlo jasno moramo proučiti presudu i vidjeti da tu nema nikakve osnove za tužbu protiv Hrvatske", rekao je Medved. 

 Istaknuo je kako su Vlada, predsjednik Vlade i ministarstvo pravosuđa u nekoliko navrata vrlo jasno protumačili da haškom presudom nije izrečena presuda Hrvatskoj.

 Odgovarajući na upit o raspisivanju poziva za savjetnika koji će pomoći Vladi pri otkupu dionica Ine od mađarskog Mola, poručio je braniteljima da Ministarstvo vodi računa od održivosti Fonda branitelja, iz kojega se financiraju Zaklada hrvatskih branitelja i Fond za stipendiranje.

Medved je komentirao i dovršetak kriminalističkog istraživanja raketiranja Banskih dvora 1991. godine, koje su izveli zrakoplovi nekadašnje Jugoslavenske narodne armije (JNA), te podizanje kaznenih prijava protiv pet državljana Srbije i jednog državljana Hrvatske, visokopozicioniranih pripadnika nekadašnjeg Ratnog zrakoplovstva i obavještajnih službi JNA, prenosi Hina.

 "Tu se radilo o činu usmjerenom na rušenje ustavno-pravnog poretka Hrvatske, izravnom raketiranju Banskih dvora u kojima se nalazio predsjednik Republike Hrvatske. Očekujem da će počinitelji u konačnici biti privedeni pravdi i odgovarati za čin koji su počinili", rekao je Medved te istaknuo kako nikada nije kasno pokrenuti utvrđivanje odgovornosti za čin koji je označio početak Domovinskog rata.

 Dodaje kako mu je žao što institucije taj proces nisu odradile ranije, te da jednako postupanje očekuje i prema drugim počiniteljima zločina nad civilima i braniteljima.

 "Gotovo na tjednoj razini otkrivamo masovne grobnice u Hravtskoj. Za ta su zlodjela odgovorni konkretni počinitelji. Očekujem da će DORH i za te slučaje podići optužne prijedloge  i postupiti na sličan način kao u slučaju raketiranja Banskih dvora", rekao je ministar.

 Nije htio komentirati izjavu ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića da je tužba Hrvatske protiv generala JNA zbog raketiranja Banskih dvora 1991. čista propaganda iz "Hrvatske koju je Haški sud proglasio agresorom na BiH".

 "Uopće ne želim to komentirati", rekao je Medved te objasnio da ne želi dovoditi u vezu hašku presudu i tužbu protiv generala JNA. 

 Medved je u Ministarstvu branitelja uručio  ključeve četiri stana te rješenja za 13 stambenih kredita namijenjenih stambenom zbrinjavanju hrvatskih ratnih vojnih invalida i članova obitelji smrtno stradalih branitelja iz Domovinskog rata.

 Preko Ministarstva branitelja ove je godine stambeno zbrinuto 489 stradalnika iz Domovinskog rata, za što je potrošeno 55 milijuna kuna.

 Na Listi prvenstva za 2017., objavljenoj 1. ožujka 2017. na web stranici Ministarstva branitelja, bilo je 11.159 zahtjeva za dodjelu stambenog kredita i 377 zahtjeva za dodjelu financijske potpore za kupnju prve nekretnine.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) nije sudio državama, nego pojedincima, stoga nema osnove za eventualne tužbe koje se najavljuju iz Bosne i Hercegovine, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

 "Mi smo bili jasni, Haški sud je sudio pojedincima, nema odgovornosti država. To je sasvim jasna pozicija i to sam rekao i prije", rekao je Plenković zamoljen da komentira najave udruga koje okupljaju bošnjačke žrtve rata da bi mogle tražiti odštetu za zatvaranje u logorima Herceg Bosne nakon pravomoćne presude u predmetu "Prlić i drugi" koja je utvrdila odgovornost Hrvatske za zločine nad muslimanskim stanovništvom na području Herceg Bosne tijekom rata u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close