Što se piše...

Mediji o dolasku Grabar - Kitarović: Arogantan i bahat odnos prema BiH

Što su mediji pisali o dolasku predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović...
Vijesti / Politika | 17. 01. 2018. u 16:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dolazak Kolinde Grabar Kitarović u BiH zauzeo je naslovnice svih medija u Bosni i Hercegovini, a pojedini su napravili i analize o  ponašanju predsjednice Republike Hrvatske.

Sarajevske novine Faktor napisale su kako je Kolinda Grabar Kitarović došla u BiH arogantno i bahato, odnoseći se prema Bosni i Hercegovini kao protektoratu Republike Hrvatske i apsolutno omalovažavajući inteligenciju i moć pamćenja i zapažanja građana ove zemlje.

''Odnos Hrvatske prema BiH, neovisno o njegovom tumačenju, hrvatska predsjednica opravdava prije svega netočnom konstatacijom da je zemlja kojom predsjedava "garant provedbe Daytonskog ugovora". Hrvatska je, podsjetit ćemo javnost, ali i samu hrvatsku predsjednicu, strana u potpisanom Sporazumu, a ne samo garant njegovog poštivanja, što čini bitnu razliku pri definiranju historijskog konteksta dešavanja u BiH za vrijeme rata i uloge Hrvatske u tim dešavanjima. Koliko Hrvatska zaista poštuje BiH i Ustav naše zemlje, govori svjesno zanemarivanje stava Predsjedništva BiH da nikakve aktivnosti na gradnji Pelješkog mosta nemaju "zeleno svjetlo" BiH dok se prethodno ne riješi pitanje razgraničenja. Da prema Ustavu BiH Predsjedništvo BiH vodi vanjsku politiku i da ono kao takvo nije dalo odobrenje za gradnju mosta, Grabar-Kitarović bi, kao predsjednica zemlje "garanta provedbe Daytonskog sporazuma", morala znati'', piše Faktor.ba.

Prosvjedni doček

Podsjetimo, Predsjednicu Hrvatske u BiH su dočekali prosvjedi, koje su organizirali članovi Bošnjačkog pokreta. Sejfudin Tokić predsjednik spomenute udruge rekao je novinarima da je okupljanje uslijedilo nakon poruka vlasti Hrvatske da će politiku prema susjedima i probleme s narodima u regiji rješavati onako kako je to radio Franjo Tuđman.



 "To je za nas pokušaj tuđmanizacije politike u regiji i BiH, vraćanje u period ratnih sukoba jer svi znamo da su Tuđman i Šušak izbjegli presudu Haaškog tribunala za udruženi zločinački poduhvat", kaže Tokić.

Kraljica Balkana

No, međurim Majke Srebrenice su poručile kako nisu ljute na  Kolindu i da ona za njih ostaje kraljica Balkana.

"Ona je jedina žena na Balkanu koja je predsjednica jedne države, važne države i bez obzira na sve ona za nas ostaje kraljica Balkana. Naša reakcija je bila upozorenje da je sve ono što je govorila uvrijedilo i nas, ali danas smo razgovarale. Ona to nije rekla nama majkama direktno. Mi njoj jesmo zamjerile, ali se nismo naljutile", kazala je Munira Subašić, predsjednica Udruge.

Majke su tražile od predsjednice Grabar-Kitarović da se Hrvatska više uključi u pitanje potrage za nestalim osobama kao i pitanje ratnih zločinaca koji su pobjegli u Hrvatsku.

Kopirati
Drag cursor here to close