Izvršna zapovijed

Mattis potpisao zapovjed o povlačenju vojske iz Sirije

Mattis, koji se zalagao za NATO i tradicionalna američka savezništva što ga je često dovodilo u spor s Trumpom, savjetovao je da se SAD ne povuče iz Sirije, te je i to bio jedan od čimbenika koji su pridonijeli odluci o ostavci.
Vijesti / Politika | 24. 12. 2018. u 18:16 Bljesak.info
Kopirati

Američki ministar obrane u odlasku James Mattis potpisao je zapovijed o povlačenju snaga SAD-a iz Sirije, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik ministarstva, izvršivši time odluku predsjednika Donalda Trumpa koja je pridonijela Mattisovoj ostavci prošlog tjedna.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zapovijed je potpisana nakon što je Trump u nedjelju objavio da će Mattisa zamijeniti dva mjeseca ranije no što se očekivalo. Dužnosnici kažu da je predsjednika na taj potez nagnala ljutnja zbog kritika njegove vanjske politike u Mattisovom pismu ostavke.

"Izvršna zapovijed za Siriju je potpisana", izvijestio je glasnogovornik ministarstva e-mailom agenciju Reuters u poruci koja nije sadržavala ostale pojedinosti. Samo potpisivanje je bilo očekivano.

Dužnosnici su upozoravali na predviđene rokove, no povlačenje bi moglo početi već idućih tjedana. Viši dužnosnik je rekao da se radi na planu povlačenja.

U srijedu je Trump rekao da povlači američke vojnike iz Sirije obrazloživši odluku cijenom angažmana u životima vojnika SAD-a i novcu poreznih obveznika.

Mattis, koji se zalagao za NATO i tradicionalna američka savezništva što ga je često dovodilo u spor s Trumpom, savjetovao je da se SAD ne povuče iz Sirije, te je i to bio jedan od čimbenika koji su pridonijeli odluci o ostavci, prenosi Hina.

U pismu ostavke Mattis je rekao da će s dužnosti otići krajem veljače kako bi dao vremena za potvrdu njegova nasljednika.

No, američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je najavio da će Mattisa zamijeniti Patrickom Shanahanom već 1. siječnja.

Izvor upoznat sa situacijom Reutersu je otkrio da Trumpu smeta pažnja koju je dobilo Mattisovo pismo ostavke.

Kopirati