Ovisna zemlja o neovisnosti

Maštovite čestitke političara: Odbili smo biti robovi (a sad robujemo)

Član Predsjedništva BiH Želјko Komšić ističe da će datumi 29. veljače i 1. ožujka ostati zauvijek zapisani u našoj povijesti...
Vijesti / Politika | 01. 03. 2019. u 09:12 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''1. ožujka bh. građani odbacili ropstvo, izabrali slobodu'', poručio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović povodom Dana neovisnostirekavši kako su građani BiH 1. ožujka 1992. godine nedvosmisleno odlučili glasovati za samostalnost države i jasno kazali "ne" velikodržavnim projektima odbacivši na taj način ropstvo, a odabravši slobodu.

Taj datum nazvao je jednim od najvažnijih u ukupnoj povijesti BiH, ''budući da je dvije trećine građana odlučilo živjeti u nezavisnoj, međunarodno priznatoj državi, ravnopravnih građana na svakom pedlju njene teritorije''.

Četiri najuspješnije godine?!

''To je državni praznik. Postoji Zakon o Danu nezavisnosti, a svi oni koji danas osporavaju 1. ožujka zapravo iskazuju nepoštovanje važećeg zakona. To je tako sve dok ga Parlamentarna skupština BiH ne promijeni'', rekao je Džaferović.

I predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uputio je građanima Bosne i Hercegovine čestitku povodom Dana neovisnosti. Podsjetio je da su prije nekoliko dana pripremljena i Europskoj komisiji poslana 655 odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Europske komisije, čime je uspješno zatvorena najkompleksnija faza procesa europskih integracija i ispunjeni uvjeti za dobijanje kandidatskog statusa.

''Iza nas su četiri najuspješnije godine što se tiče europskih integracija i činimo sve kako bi ubrzali i NATO integracijski proces'', istaknuo je Zvizdić.

Dodao je da je pokazana jednaka volja i odlučnost kako bi postali dio velike europske obitelji država i osigurali trajni mir i stabilnost, kao i prije 27 godina kada se odlučivalo o suverenitetu i neovisnosti.

''Pri tome naše vrijednosti i ciljevi i dalje ostaju nepromijenjeni: Bosna i Hercegovina kao suverena i nezavisna država u kojoj svi građani uživaju jednaka prava i slobode. Danas kada uspješno trasiramo europski put naše države s ponosom vam čestitam 1. ožujka, Dan nezavisnosti naše jedine domovine, Bosne i Hercegovine'', stoji u čestitki Zvizdića.  

Predano rade

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara u svoje osobno te uime Federacije BiH uputio je čestitku svim građanima u povodu Dana neovisnosti. Čavara podsjeća da su narodi i građani BiH prije 27 godina na referendumu o neovisnosti BiH odlučili kako su za suverenu i neovisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda, odnosno Muslimana, Srba, Hrvata te pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.

Tada su, po njegovim riječima, odlučili da BiH bude neovisna, slobodna i međunarodno priznata država ravnopravnih konstitutivnih naroda i građana koji u njoj žive.

''Danas, na svima nama je odgovornost da zajedno, u duhu međusobnog uvažavanja i sukladno referendumskom pitanju, nastavimo graditi BiH kao demokratsku, naprednu i sigurnu državu, kroz jačanje institucija vlasti, gospodarskog i ekonomskog razvoja, te kroz promicanje vladavine prava i društvenog osjećaja za pravednost i solidarnost. Svjesni smo da je europski put BiH pravi put, ali svjesni smo i brojnih izazova s kojima se susrećemo u ispunjavanju uvjeta za članstvo u Europskoj uniji. Stoga, predano radimo na izgradnji uspješne i uređene BiH, buduće članice Europske unije, za bolji i kvalitetniji život svih stanovnika Federacije BiH i BiH'', stoji u čestitki predsjednika FBiH.

Vidjeti budućnost

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je, povodom 1.ožujka, uputio čestitku u kojoj se kaže kako su se građani izlaskom na referendum opredijelili ''da žive u samostalnoj i suverenoj državi i tako definitivno potvrde tisućgodišnji kontinuitet postojanja naše zemlje''.

''Naš je trajni zadatak neprestano graditi ovu zemlju i učiniti je jednako dobrom za sve njezine narode i svakog građanina pojedinačno. Moramo je voditi k Europskoj uniji i NATO paktu, jačati vladavinu prava i socijalne pravde, graditi njezinu ekonomiju i stvoriti uvjete da ljudi, prvenstveno mladi, u Bosni i Hercegovini vide svoju budućnost'', napisao je Novalić.

I čelnik SDA te predsjedatej Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović čestitao je.

Odabrali građansku BiH?

''Na taj dan narodi i građani naše domovine opredijelili su se da u budućnosti žive u suverenoj i neovisnoj državi i trajno odredili budućnost Bosne i Hercegovine'', stoji u čestitci Izetbegovića.

Član Predsjedništva BiH Želјko Komšić ističe da će datumi 29. veljače i 1. ožujka ostati zauvijek zapisani u našoj povijesti, jer je tih dana većina građana naše zemlјe jasno  dala svoj glas za neovisnu Bosnu i Hercegovinu.

''Tada se nismo dijelili na lijeve i desne, na liberalne i konzervativne, na urbane i ruralne, nego smo se svi zajedno, volјom većine građana, odlučili za neovisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, za građansku Bosnu i Hercegovinu'', naveo je Komšić.

Kopirati
Drag cursor here to close