Tko šta slavi?

Mastilović: Bošnjaci su jedini narod koji slavi svoju okupaciju

Vijesti / Politika | 20. 03. 2019. u 10:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: RTV USK  / Proslava u Kamengradu 

Dekan Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović rekao je da su Bošnjaci jedini narod na svijetu koji slavi svoju okupaciju i dolazak pod vlast okupatora.

''Šta su nego okupatori oni koji domicilnom stanovništvu nametnu svoju vjeru, kulturu i običaje'', rekao je Mastilović, komentirajući proslavu u Donjem Kamengradu kod Sanskog Mosta u čast pobjede turske vojske nad europskim saveznicima u bici kod Galipolja u Prvom svjetskom ratu.

Mastilović, koji je i povjesničar, kaže za Glas Srpske da je nespojivo istovremeno koristiti srednjovjekovni identitet žitelja Bosne i slaviti one koji su označili kraj srednjovjekovne bosanske države.

Politolog Vojislav Savić smatra da ''antisrpska histerija i šovinističko divljanje federalnih medija sve više uzimaju maha kako vrijeme prolazi'', a da nema sankcija od nadležnih organa regulatornih tijela.

Naglašava da su zbog skupa u Višegradu na kojem nije bilo službenih predstavnika, ''digli neviđenu hajku i tenziju, a zbog proslave i veličanja okupatora u Sanskom Mostu s lokalnim i federalnim izaslanstvima i veleposlanikom druge države nitko ni riječi da progovori''.

''Medijska kontaminacija, od devedesetih do danas, napravila je ogroman disparitet u odnosu prema nacionalnim pitanjima, pa su Srbi krivi čak i za isticanje samog svog identiteta, a Bošnjacima se sve oprašta u BiH'', rekao je Savić.

U svemu tome, naglasio je on, pomažu im srpski autošovinisti koji podgrijavaju atmosferu i potpiruju velikobošnjačke unitarističke ideje.

Glas Srpske podsjeća da je kod spomenika turskim šehidima u Donjem Kamengradu kod Sanskog Mosta u nedjelju, 17. ožujka organizirana proslava u čast pobjedi turske vojske nad europskim saveznicima u bici kod Galipolja u Prvom svjetskom ratu.

Na spomenik turskim šehidima vijence i cvijeće su položili veleposlanik Turske u BiH Haldun Koc, predsjednik turske vojne misije u BiH brigadir Ali Tanis, zamjenik ministra obrane u Vijeću ministara Sead Jusić, načelnik Sanskog Mosta Faris Hasanbegović, predstavnici Vlade Unsko-sanskog kantona i boračkih organizacija.

Intonirane su i himne BiH i Turske, dok su pripadnici Oružanih snaga BiH ispalili počasni plotun, objavila je Srna.

 

Kopirati
Drag cursor here to close