Tko je kriv

Martinović: SDA manipulira u HNŽ-u

Martinović kaže kako je jedini dogovor koji su HDZ i SDA postigli u HNŽ-u onaj o izboru dvojice zamjenika predsjedavajućih Skupštine.
Vijesti / Politika | 01. 05. 2019. u 15:45 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''SDA manipulira pitanjem uspostave vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji'', kaže za Oslobođenje Tomislav Martinović, predsjedatelj federalnog Doma naroda i zamjenik predsjedatelja Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije.

Martinović kaže kako je jedini dogovor koji su HDZ i SDA postigli u HNŽ-u onaj o izboru dvojice zamjenika predsjedavajućih Skupštine.

Kočnice

''To smo realizirali. Istina je da je ŽO HDZ-a na posljednjim međustranačkim razgovorima nudio SDA prijedlog izbora zamjenika predsjedatelja Skupštine iz reda srpskog naroda, te potom imenovanje predjedatelja Skupštine i mandatara Vlade, ali na našu žalost, do danas, njihovi predstavnici nisu poduzeli dogovorene korake niti dali suglasnost za sazivanje sjednice Skupštine na kojoj bi se realizirao taj dogovor. Po tome je vidljivo da nisu ni prihvatili naš prijedlog, a sami potom govore o nekakvim kočnicama. S druge strane, postoji potreba da se održi sjednica Skupštine, što su tražili zastupnici iz hrvatskog kluba, njih 15, i vidimo da taj zahtjev podržavaju i još neki zastupnici. To je više od natpolovične većine. Osobno sam dao suglasnost za sazivanje takve sjednice, ali gospodin Špago (Šerif, dopredsjednik Skupštine – SDA) nije'', rekao je.

''Izvucite zaključak'', kaže Martinović, ''tko je zamijenio teze i tko ne želi održavanje sjednice''.

Rekao je i kako ne zna o kojoj dominaciji i prevlasti govori Vesna Saradžić iz SDPa i Kluba Srba, koja je rekla kako se iza borbe za Zoru Dujmović u rukovodstvu krije želja za prevlašću i potpunom dominacijom HDZ-a u HNŽ-u.

Prevlast i dominacija

''Ako misli na naš izborni rezultat na zadnjim izborima, onda ima problem s razumijevanjem demokratskog sustava. Ako misli na to da bi ona trebala bit birana u rukovodstvo Skupštine, ja bih rekao da je SDP sam sebe isključio iz tog procesa. Kao stranka koja je relativni pobjednik ovih izbora s najvećim brojem mandata, nudili smo i SDP-u ulazak u široku vladajuću koaliciju. Međutim, SDP je sam sebe isključio. Javno su kazali da ne žele biti dio vladajuće koalicije u ovoj županiji. Kada su to javno potvrdili i sami sebe isključili, počeli su nama osporavati pravo i mogućnost da popunimo rukovodstvo Skupštine sa zamjenikom iz reda srpskog naroda. Toliko o prevlasti i dominaciji'', rekao je.

Kaže kako je cilj HDZ-a BiH popuniti sve pozicije u rukovodstvu Skupštine, kako to nalažu amandmani na Ustav FBiH.

''Svi koji tvrde da je ispravna situacija u kojoj imamo dvoje izabranih zastupnika iz reda srpskog naroda u Skupštini, a da ta pozicija zbog nepostizanja dogovora treba ostati upražnjena, ustvari krše taj isti ustav. Neka sjednu i pročitaju amandmane na Ustav FBiH'', rekao je Martinović.

Naveo je kako je Poslovnik Skupštine HNŽ-a nedosljedan i u dijelovima protivan Ustavu, te vremenski deplasiran.

Nema materijala

''To ne želim dalje ni komentirati. To je tema sama za sebe, koja u ovom trenutku nije najvažnije pitanje. Dakle, naša želja je poštivanje Ustava i ništa više'', rekao je.

Govorio je i o sjednici Doma naroda te rekao kako za sada nema materijala za zasjedanje.

''Pored konstituirajuće sjednice Doma naroda, koja je održana krajem veljače ove godine, održali smo i jednu izvanrednu sjednicu u ovom mjesecu na kojoj smo razmatrali vrlo važna pitanja i usvojili određene zakone i odluke. Tehnički, mi u ovom trenutku nemamo materijale koji su upućeni od Vlade Parlamentu, a koji bi zahtijevali naše zasjedanje'', rekao je Oslobođenju Martinović.

Kopirati
Drag cursor here to close