Politika po naški

Maratonska sjednica, namigivanje i pauza poslije pauze

Pauzu je prvo zatražio SBB, pa onda SDP, a tek što se završila ta pauza, novu je zatražio SNSD. Potom je pauzu zatražio DF, a onda i Nezavisni blok, a poslije toga, sjednica je prekinuta
Vijesti / Politika | 26. 10. 2017. u 09:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon šeste uzastopne polusatne stanke, zasjedanje Zastupničkog doma PSBiH u srijedu navečer je prekinuto zbog nedostatka kvoruma.

Naime, Faktor navodi kako je po isteku pauze u dvorani bilo 22 zastupnika manje u odnosu na situaciju kada je zatražena pauza. Od njih samo su Monika Tomić iz HDZ-a BiH i Jasmin Emrić iz A-SDA opravdali svoj odlazak sa sjednice.

Ostalih 20 zastupnika se naprosto nije pojavilo u skupštinskoj sali. Radi se o zastupnicima iz klubova koji su i tražili pauze u zasjedanju, odnosno prekid sjednice.

Na sjednici se, navodi Faktor, nisu pojavili: Damir Arnaut, Mirsad Đonlaić, Fehim Škaljić i Mirsad Isaković iz SBB-a, Denis Bećirović, Mirsad Mešić i Saša Magazinović iz SDPBiH, Željko Komšić, Damir Bećirović, Hanka Vajzović, Mensura Beganović i Maja Gasal-Vražalica iz DF-a, Senad Šepić i Sadik Ahmetović iz Nezavisnog bloka, te Staša Košarac, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić, Milica Marković, Miroslav Milovanović i Nikola Špirić iz SNSD-a.

Prema riječima predsjedavajuće Doma Borjane Krišto, termin nastavka ove sjednice bit će određen naknadno.

''Sve ove pauze koje su tražene, bez obzira na poslovničko pravo koje pripada svakom klubu, očito se radi o zloupotrebama Poslovnika. Ne radi se o tome da se pauza traži radi nekih konzultacija, nego se na neki način opstruira rad parlamenta, ali svakom zastupniku, svakom klubu na obraz'', kazala je Krišto.

Pauzu je prvo zatražio SBB, pa onda SDP, a tek što se završila ta pauza, novu je zatražio SNSD. Potom je pauzu zatražio DF, a onda i Nezavisni blok, a poslije toga, sjednica je prekinuta.

Prema poslovniku, svaki klub ima pravo zatražiti pauzu, ali ako se traži prekid duži od pola sata o njemu se mora izjasniti Dom.

U trenutku dok je Arnaut tražio jedanaestosatnu pauzu dogodio se kratkotrajni sukob sa predsjedavajućom Doma.

''Molim Vas, gospodine Arnaut, da ne namigujete dok govorite. Svi su Vas mogli vidjeti kako to radite. Molim Vas da se ponašate dostojanstveno'', kazala je Krišto.

''Nisam namigivao, možda mi je nešto uletjelo u oko'', glasio je Arnautov komentar.

Kopirati
Drag cursor here to close