CCI

Mandat Skupštine i Vlade HBŽ-a obilježili međustranački sukobi

Vijesti / Politika | 17. 08. 2018. u 18:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Centara civilnih inicijativa (CCI) danas su u Livnu na konferenciji za novinare predstavili rezultate monitoringa rada Vlade i Skupštine Hercegbosanske županije (HBŽ) u mandatu 2014.-2018. godine, koji su pokazali da su aktualni mandat Skupštine i Vlade te županije obilježili unatarstranački i međustranački sukobi te dominacija osobnih i uskostranačkih interesa. 

''Nedovoljna posvećenost interesima građana i kreiranju ambijenta u kome se političari neće baviti ličnim i uskostranačkim interesima nego rješavanjem problema građana i poboljšanjem kvaliteta njihovog života, dovodi do stalnih političkih tenzija i njihovih povremenih eskalacija'', istaknula je koordinatorica za medije CCI-ja Ana Lučić. 

Vezano za Skupštinu Hercegbosanske županije, Lučić je kazala da je njen intezitet bio izuzetno nizak tijekom čitavog mandata čime je polovina mandata prošla u neradu te ju je u odnosu na ostale županijske skupštine svrstala na dnu ljestvice. 

''Najviše zakonodavno tijelo Hercegbosanske županije u aktualnom mandate usvojilo je najmanje zakona od svih županijskih skupština, tek njih 20, koliko su neke županijske skupštine usvajale u jednoj godini mandata'', kazala je Lučić. 

Vesna Milas, iz monitoring tima CCI-a, navela je da Vlada HBŽ-a u posljednjih deset godina niti jednom nije usvojila program rada u propisanom roku te da ga u prethodnom mandatu tri godine uopće nije donosila. 

Osim sa donošenjem programa rada, Vlada HBŽ kasni i sa svojim obevazama u vezi usvajanja Proračuna županije. 

Na konferenciji za novinare naglašena je i nefokusiranost vlasti na problem građana i na poboljšanje kvalitete života što, po riječima Lučić, ima ozbiljne posljedice. 

 ''Krajem 2017. godine, u odnosu na 2014., HBŽ broji 2199 stanovnika manje. Službene informacije o broju rođenih i umrlih osoba govore o tome da je, samo u prve 2 godine aktualnog mandata, u županiji „nestao“ grad veličine Glamoča. Uz to, u te dvije godine došlo je do nekontroliranog iseljavanja mladih, u potrazi za poslom.U posljednje vrijeme nerijetko se događa da i oni koji su u radnom odnosu napuštaju radna mjesta i odlaze u druge zemlje'', kazala je Lučić. 

 Što se tiče spolne struktura Skupštine HBŽ , ona je, kako je istaknuto, krajnje neuravnotežena gdje žene zauzimaju tek 8 posto zastupničkih mjesta u Skupštini a niti jedna od dvije zastupnice u Skupštini (obje su iz HDZ-a BiH) nije na rukovodećoj poziciji u skupštinskim tijelima. 

 ''Radeći rezultate u posljednja tri mandata dolazimo do zaključka da je aktualni saziv Skupštine HBŽ efikasniji od prethodnog, a lošiji od saziva u mandate 2006. – 2010.'', kazala je Lučić. 

Intezitet rada Vlade HBŽ-a tijekom mandata od 2014. – 2018. iz CCi su ocijenili nedovoljnim, navodeći kako je po produktivnosti rada ta vlada na samom dnu županijske ljestvice, zajedno sa Vladom Posavske i Zapadnohercegovačke županije. 

Vlada HBŽ ne pokazuje poštovanje prema pravnim aktima koji reguliraju njen rad, gdje krši vlastiti i Poslovnik o radu Skupštine HBŽ-a, istaknuto je na konferenciji. 

 Predstavnice CCI dotakle su se i skandala u vezi ministra MUP-a HBŽ u aferi “socijalni slučaj” kazavši da su naši političari i njihove stranke, još uvijek daleko od standarda razvijenih demokratskih društava u kojim se, u takvim situacijama, promptno, podnosi neopoziva ostavka ili se biva smijenjen i procesuiran. 

Kopirati
Drag cursor here to close