velik korak

Makedonski premijer: Blizu smo rješenja spora s Grčkom oko imena

Vijesti / Politika | 05. 09. 2017. u 20:16 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da je učinjen "veliki korak" u rješenju spora između Makedonije i Grčke o imenu bivše jugoslavenske republike Makedonije.

"Dva nedavna susreta ministara vanjskih poslova Makedonije i Grčke u Ateni i Skoplju pridonijeli su stvaranju prijateljskih odnosa. To nije rješenje, ali učinjen je veliki korak", rekao je Zaev novinarima u Skoplju.

On je rekao da je uvjeren da će pronaći nova rješenja u prosincu i početkom 2018. na susretima o tom pitanju koji se odvijaju pod okriljem Ujedinjenih naroda, piše Hina.

Između Skoplja i Atene od 1991. traje spor o imenu te bivše jugoslavenske republike, koje Grčka odbija priznati jer smatra da je ime Makedonija dio njezine povijesne baštine.

Atena blokira proces pristupa Makedonije Europskoj uniji i NATO-u.

Premijer Zaev ponovio je da će svako rješenje koje bude pripremljeno s oporbom biti podastrto na referendumu i da će o njemu odlučiti državljani Makedonije.

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kotzias zajamčio je u Skoplju tijekom prošlotjednog posjeta da će Grčka podržati pristup Makedonije EU-u i NATO-u čim bude riješeno pitanje imena bivše jugoslavenske republike.

Kopirati
Drag cursor here to close