Ministar unutarnjih poslova RS-a

Lukač pisao strancima

''Suzdržite se od ishitrenih priopćenja'', upozorio je predstavnike međunarodne zajednice u BiH ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.
Vijesti / Politika | 30. 12. 2018. u 19:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info  / Dragan Lukač

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač uputio pismo na 37 adresa stranih veleposlanstava i međunarodnih institucija u BiH u kojem ih poziva da se ''suzdrže od ishitrenih priopćenja''. Lukač od međunarodne zajednice traži podršku za pripadnike MUP-a RS, jer oni štite njegov ''osobni integritet'' od brojnih prozivki u javnosti.

''Suzdržite se od ishitrenih priopćenja'', upozorio je predstavnike međunarodne zajednice u BiH ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

U pismu koje je u petak uputio svim veleposlanstvima u BiH, a koje je u posjedu Žurnala, ministar Lukač traži podršku od stranaca za policijske aktivnosti koje se provode protiv grupe ''Pravda za Davida''.

''Pozivam predstavnike međunarodne zajednice u BiH da ostanu u službi pružanja podrške osiguranju trajnog mira u BiH i izgradnji stabilne, sigurne i demokratske zemlje, odnosno u službi ostvarivanja sigurnosti i vladavine prava u partnerstvu s Ministarstvom unutarnjih poslova, da se suzdrže od ishitrenih priopćenja, te da ne pozivaju na suzdržavanje od provođenja zakona, već na poštovanja i provođenje istih'', naveo je Lukač.

Žurnal podsjeća da su brojni međunarodni dužnosnici osudili su ovog tjedna policijsku akciju usmjerenu protiv pokreta ''Pravda za Davida'', tijekom koje su pripadnici MUP-a RS, uz upotrebu sile, na Trgu Krajine u Banja Luci uhitili Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida, te brojne aktiviste koji su mjesecima prosvjedovali zbog nerješavanja ovog slučaja.

''Izuzetno cijenim činjenicu što se događanja u Banja Luci prate, ali istovremeno naglašavam da je potrebno objektivno, profesionalno i nepristrasno se oglašavati ovim povodom, a posebno imajući u vidu činjenicu da svi, uključujući i medije, trebaju biti u službi vladavine prava'', napisao je Lukač u pismu upućenom na 37 adresa, među kojima su veleposlanstva Austrije, Bugarske, Kine, Češke, Francuske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Japana, SAD-a, Rusije, Makedonije, Norveške, Rumunjske, Švicarske, Turske, Slovačke, Velike Britanije, Srbije, Hrvatske...

Republika Srpska, odnosno BiH, naveo je Lukač, pravna je država u kojoj se provode zakoni i oni koji ih krše budu sankcionirani. No, onda otkriva prave razloge akcije usmjerene protiv aktivista iz grupe ''Pravda za Davida''.

''Stalna i neargumentirana prozivanja Ministarstva i njegovih pripadnika, dovode do potrebe zaštite osobnog, ali i integriteta Ministarstva u cjelini, te su zbog toga nadležnom tužiteljstvu podnesene odgovarajuće prijave'', pojasnio je ministar unutarnjih poslova Republike Srpske, piše Žurnal.

Upravo na osnovu ovih prijava, podnesenih zbog ''stalnog i neargumentiranog prozivanja MUP-a'' i zbog ''zaštite osobnog integriteta'' Dragana Lukača, Okružno tužiteljstvo u Banja Luci izdalo je naredbe za uhićenje Davora Dragičevića i ostalih aktivista okupljenih oko grupe ''Pravda za Davida''.

U pismu koje je dostavljeno i na adrese EUFOR-a, OSCE-a i Izaslanstva EU u BIH, Lukač navodi da je ''nekoliko medija prenijelo prilično tendenciozna priopćenja''.

''Ministarstvo unutarnjih poslova, niti institucije vlasti RS, ne potiču nikakvu eskalaciju događaja, kako se to u pojedinim priopćenjima navodi'', napisao je Lukač, objavio je Žurnal.

Kopirati
Drag cursor here to close