Zapošljavanje u MUP-u

Lučić: Kada vidimo odluke Slađana Bevande, nije ni čudo što Srbi odlaze iz HNŽ

''Zato i ne čudi da Srbi odlaze, posebno mladi jer njihova djeca u HNK kantonu nemaju nikakvu perspektivu'', rekao je Lučić.
Vijesti / Politika | 12. 07. 2021. u 17:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Miloš Lučić izrazio je zaprepaštenje i čuđenje objašnjenjem ministra unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Slađana Bevande zašto na konkursu kada je primljeno 26 osoba među njima nije bio nijedan Srbin.

''Objašnjenje ministra Bevande da se konkurs raspisuje za mjesto gdje netko nedostaje i da nije nedostajao Srbin pa zato nije niko primljen i da su to nepisana pravila koja važe već 25 godina je najblaže rečeno nečuveno u 21. vijeku'', kazao je Lučić.

U priopćenju je podsjetio ministra Bevandu da se zapošljavanje vrši u skladu s pisanim tj. zakonskim pravilima i da se pri zapošljavanju treba ispoštovati nacionalna zastupljenost stanovništva i to čak po popisu iz 1991. godine.

Iako su po Ustavu Federacije BiH Srbi konstitutivan narod u HNK-u, Srbi ni na koji način ne mogu utjecati na bilo kakve odluke koje se tiču njihovog statusa odnosno na zapošljavanje, financiranje institucija kulture, obrazovanje, to jest upotrebu srpskog jezika i ćirilice kao jednog od dva službena pisma, kaže ministar.

''Usprkos odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH iz 2000. i 2002. godine, u Ustavu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Srbi ni do dan-danas nisu konstitutivni narod'', podsjeća Lučić.

Kaže i da je položaj srpskog naroda u tom dijelu Federacije BiH težak u smislu formalne, ali i stvarne konstitutivnosti, a ovaj posljednji primjer je još jedan dokaz o teškom položaju Srba u tom kantonu i zato i ne čudi da Srbi odlaze, posebno mladi jer njihova djeca u HNK kantonu nemaju nikakvu perspektivu, priopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Podsjetimo, Bevanda je izjavio da je ''točno da nije primljen nijedan Srbin''.

''Vi znate da se natječaj raspisuje za mjesto gdje netko nedostaje. Ako je nedostajao Hrvat primi se Hrvat, ako je nedostajao Srbin primi se Srbin, ako je nedostajao Bošnjak primi se Bošnjak. Ni na jedno srpsko mjesto nije primljen netko drugi", potvrdio je Bevanda.

Kopirati
Drag cursor here to close