Poslovnici i procedure

Lovrinović Schmidtu: Bošnjački političari u BiH povlače službene poteze koji nisu usuglašeni

Lovrinović je ocijenio da političari iz reda bošnjačkog naroda nastoje stvoriti percepciju "da su oni država, a svi drugi su remetilački faktori".
Vijesti / Politika | 28. 10. 2021. u 13:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Kluba zastupnika HDZ-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović upozorio je visokog predstavnika da je današnja sjednica ovog doma sazvana protivno Poslovniku i proceduri, te ukazao da je sve češća praksa bošnjačkih političara u BiH da povlače službene poteze koji nisu usuglašeni, niti u skladu s poslovnikom.
 
Lovrinović je podsjetio na aktivnosti ministra inozemnih poslova u Vijeću ministara Bisere Turković, kao i posjet predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića Bruxellesu.
 
Lovrinović je ocijenio da političari iz reda bošnjačkog naroda nastoje stvoriti percepciju "da su oni država, a svi drugi su remetilački faktori".
 
Upozorio je Schmidta da svaka sjednica ili službeni posjet s razine vlasti BiH ima poslovničku proceduru, ali i da se to konstantno krši.
 
Lovrinović je kao sve češći problem naveo i činjenicu da odluke koje donese Zastupnički dom budu predstavljene kao odluke Parlamentarne skupštine BiH, što nije točno i stvara konfuziju.
 
Dodao je da je predlagano da se Schmidt obrati i Domu naroda, ali da to nije uvaženo.
 
Lovrinović ističe da je BiH jedina zemlja na svijetu čiji Zastupnički dom ima dvije parlamentarne većine.
 
Pozvao je Schmidta da, o svemu što je danas iznio kada je zastupnicima dana mogućnost da postavljaju pitanja, razgovaraju otvoreno.
 
Podsjetimo, visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schmidt je u četvrtak kako su "sve opcije" za rješavanje krize u toj zemlji na stolu izostane li dijalog i nastavi li se ugrožavati integritet države.

Schmidt je u Parlamentu BiH, po prvi put i na osobni zahtjev, pred zastupnicima u Zastupničkom domu obrazložio svoje viđenje stanja u toj zemlji nakon što je u njoj izbila najteža politička kriza od potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Po Schmidtovim riječima, stvarni izazov za sve u BiH su gospodarski problemi i potreba približavanja Europskoj uniji. Nedopustiva je situaciju u kojoj parlament BiH ni do danas nije bio u stanju usvojiti državni proračun za 2021. niti je ozbiljno raspravljao o zakonskim rješenjima važnim za približavanje članstvu u EU, ocijenio je. Također, do sada nije provedena niti jedna od preporuka Europske komisije iz 2019., što je preduvjet da BiH dobije status kandidata za članstvo u Uniji.

"Tko izađe, ima obvezu i da se vrati i to je neizostavna zadaća sukladna Daytonu", poruka je koju je Schmidt poslao političarima u RS dodajući kako bez suradnje i rješavanja problema nema ni okončanja međunarodne supervizije u BiH.
Kopirati
Drag cursor here to close