Pismo

Lovrinović će povući pitanje odgovornosti ministra Osmanovića

Vijesti / Politika | 07. 09. 2017. u 10:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović pitao je na današnjoj sjednici ministra civilnih poslova Adila Osmanovića na čemu je temeljio pravo da uputi pismo ministru mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olegu Butkoviću o pravnim smetnjama za izgradnju Pelješkog mosta, podsjećajući na institucije koje imaju nadležnost nad vanjskom politikom.

Ministar Osmanović na današnjoj sjednici rekao je kako u tom pismu nije iznio stav Vijeća ministara što nije ni mogao, ali je dodao da ovo nije njegovo prvo pismo kojim se obraća kolegama iz regije i šire, objašnjavajući da Zakon o graničnoj kontroli precizira da su poslovi premjera, označavanja, obnove i održavanja graničnih oznaka na uređenoj državnoj granici u nadležnosti ovog ministarstva.

''Također, nadležno je i za pripremu dokumenata o državnoj granici. Vijeće ministara na prijedlog Ministarstva civilnih poslova uspostavlja tijelo koje će zajedno nadležnim tijelima susjednih država obaviti poslove razgraničenja državne granice i obaviti pripreme za sklapanje međunarodnih ugovora o državnoj granici'', pojasnio je Osmanović.

Stoga je uputio obavještenje susjednoj državi o tome da pitanje granice nije riješeno, dodajući da pismo nema težinu da bi o njemu trebalo raspravljati Vijeće ministara niti Predsjedništvo jer se radi o dobronamjernom obavještenju upućenom Butkoviću i Vladi Republike Hrvatske da postoje pravne smetnje.

''Pravo je pitanje na osnovu kojeg dokumenta Vlada Hrvatske iznosi stavove da ne postoje pravne smetnje, odnosno da je sve usuglašeno s BiH'', zaključio je Osmanović.

Lovrinović je nakon toga kazao da Osmanović govori o pravnim pitanjima, a nije ministar pravosuđa te je zatražio od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića da na sjednici Vijeća ministara raspravi o ovom pismu, ali i o odgovornosti ministra, no ako se to ne učini pokrenut će pitanje odgovornosti Osmanovića za nešto što, tvrdi Lovrinović, ministar nije mogao učiniti.

Kopirati
Drag cursor here to close