Sila o sili

Loš momak Dodik o velikoj Americi

Navodeći da je od prvog dana označen kao ''loš momak'' koji pravi probleme, Dodik je rekao kako on nikada nije pravio probleme Americi…
Vijesti / Politika | 10. 01. 2019. u 09:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je kako su SAD moćne i da imaju svoje ozbiljne interese, ali da bi jedini interes Srba ovdje trebao biti da se sklone izvan glavnog udara američkih geostrateških interesa.

''Mi smo samo imali nesreću što smo se našli na udaru administracije Billa Clintona jer je on htio praviti karijeru, pa je, sada znamo, Amerika stala na stranu muslimana i Hrvata tijekom rata'', rekao je Dodik.

Loš momak

Navodeći da je od prvog dana označen kao ''loš momak'' koji pravi probleme, Dodik je rekao kako on nikada nije pravio probleme Americi i da se ne miješa u njihova geostrateška pitanja na Bliskom istoku ili bilo gdje u svijetu.

''Ali, ja imam pravo da govorim, nemam pravo da šutim i da se povučem, pa taman ispred mene stajala moćna Amerika i njezini ljudi'', rekao je Dodik, podsjetivši da se sukobljavao s američkim diplomatima koji su htjeli da nametnu zajedničku policiju.

Dodik je u emisiji novosadskog Centra za društvenu stabilnost rekao kako vjeruje i očekuje da će predsjednik SAD Donald Trump zbog unutarnjih ekonomskih uspjeha ponoviti mandat i da će uspjeti da rasprsne ''vašingtonsku močvaru''.

Duboka država

Dodik je naveo da je realno bilo da se u SAD poslije izbora Trumpa za predsjednika dogodi više promjena, te da je srušen mit o američko predsjedniku kao o svemoćnom političaru i državniku, čija je volja dominantna.

Prema njegovim riječima, u Trampovom slučaju se pokazuje da to nije američki predsjednik, već da postoji neka ''duboka država'' koja mu se suprotstavila i nije dozvolila da ima političku i izvršnu ulogu koju treba imati kao predsjednik.

''Ali, odlična je vijest što je prekinuta ta linija Clintonovih i demokrata, koji su bili veoma loši i rigidni prema Srpskoj, bez obzira što je za vrijeme vladavine američke administracije demokrata u Daytonu verificirana Republika Srpska'', dodao je.

Oni koji se uvlače

Dodik je istaknuo kako je pogrešna predstava da su Amerikanci ponudili Republiku Srpsku, te dodao da je ona formirana mnogo prije Daytona, 9. siječnja 1992. godine.

''Mi smo se za nju izborili. Republika Srpska nije u Daytonu postigla ni međunarodnu verifikaciju, nego ranije, nekoliko mjeseci u Ženevi i New Yorku, gdje je Srpska prihvaćena kao strana u pregovorima o BiH i kao takvu je zastupao Slobodan Milošević u Daytonu'', napomenuo je Dodik.

Istaknuo je kako ga ne zanimaju interesi nijednog drugog naroda u okruženju, nego samo interesi srpskog naroda.

Ocjenjujući da ''Srbi pokazuju nesalomivo podaništvo velikim i moćnim'', Dodik je istaknuo da je to nešto što se mora ''izbiti'' iz kolektivnog ponašanja srpskog naroda i da to ''podaništvo mora prestati''.

''I veliki vole kada se sretnu s nekim tko ima svoj stav, tko nije ljigavac i poltron. Nitko ne voli poltrone, nitko ne voli 'one koji se uvlače''', rekao je Dodik.

Očekivao više od Trumpa

Naveo je kako je očekivao više od Trumpa, možda iz neke političke zablude, ali i želje da se nešto promijeni, te da se obradovao kada je sadašnji predsjednik SAD govorio da američka vanjska politika više neće biti politika miješanja u unutrašnje stvari.

Dodik je rekao da vjeruje da se Trumpovi ljudi ne bave Srbima i BiH, nego to rade neki recidivi stare američke administracije, ali da u svakom slučaju treba poštovati veliku Ameriku.

Treba poštovati veliku Ameriku

''Svakako, treba poštovati veliku Ameriku, ali ja ne poštujem kod Amerike to miješanje u unutrašnje stvari, to njihovo nasilje''', rekao je Dodik.

Naveo da samo naivni vjeruju da je Velika Britanija izašla tek onako iz EU, te podsjetio da se to desilo u trenutku kada se pojavio Trump, kada se kao hegemon u EU pojavljuje Njemačka, koja je podredila Europu svojim interesima.

Navodeći da postoji u EU strah što će biti s Unijom kada ne bude više njemačke kancelarke Angele Merkel i kada francuski predsjednik Emmanuel Macron gubi kod svog naroda, Dodik je ocijenio da Srbi u vezi s tim ne trebaju imati bilo kakav sentiment.

Dodao je kako se čini da povijest ponovo igra sa Srbima jer se u pristupnim pregovorima EU i kroz izmišljena poglavlja traži ''čudo'' i nameće priča o Kosovu, te da za neku malu pomoć EU pokušava modelirati Srbe za svoje potrebe.

 

Kopirati
Drag cursor here to close