Kanton Sarajevo

Lord Emir postaje ministar?

Stranci Bakira Izetbegovića, prema dogovoru s Demokratskom frontom (DF) i Savezom za bolju budućnost (SBB), pripalo  je sedam ministarskih pozicija u Vladi KS.
Vijesti / Politika | 04. 02. 2020. u 13:53 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije (SDA) je utvrdila kadrovska rješenja za ministarske pozicije u novom sazivu Vlade Kantona Sarajevo, objavio je Faktor navodeći kako preostaje još samo potvrda stranačkih organa prije nego što se ti prijedlozi upute u dalju skupštinsku proceduru.

Stranci Bakira Izetbegovića, prema dogovoru s Demokratskom frontom (DF) i Savezom za bolju budućnost (SBB), pripalo  je sedam ministarskih pozicija u Vladi KS. DF-u će pripasti dvije, a SBB-u tri ministarske pozicije.

Tako će, prema informacijama Faktora, novi ministar financija biti Jasmin Halebić, koji je tu dužnost obnašao i u prošlom mandatu. Halebić je profesor na Ekonomskom fakultetu u Zenici, a do preuzimanja ministarske pozicije u prošlom mandatu je obnašao i dužnost dekana te visokoškolske ustanove.

Ministrica komunalne privrede i infrastrukture će biti Nihada Glamoč, bivša direktorica Sarajevogasa, koju je odlazeći saziv Vlade KS sa te pozicije smijenio u listopadu prošle godine.

Video: Emir Hadžihafizbegović u transu

Na čelu Ministarstva kulture i sporta bit će glumac Emir Hadžihafizbegović, dok će Ministarstvo pravde i uprave predvoditi Mersa Kustura, tajnik Jedinstvenog općinskog organa uprave Općine Novi Grad Sarajevo.

Novi ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša će biti arhitekta Faruk Kapidžić, dok će resor prometa voditi Adi Kalem, aktualni predsjedavajući Općinskog vijeća Hadžići.

Brigu o boračkoj populaciji u KS će voditi Senad Hasanspahić, nekadašnji ministar komunalne privrede i infrastrukture u Vladi KS u periodu od 2015. do 2018. godine.

SBB će, podsjetit ćemo, imenovati novog ministra unutarnjih poslova, a to će, kako je potvrdio predsjednik te stranke, biti Ismir Jusko, te ministre u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade i Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice.

DF-u pripada pozicija ministra zdravstva i čelna pozicija u Ministarstvu privrede. Od ranije je poznato da će novi kantonalni premijer biti Mario Nenadić.

Sjednica Skupštine KS, na kojoj se izglasalo nepovjerenje prošlom sazivu Vlade KS, održana je 29. siječnja, a vlada dosadašnjeg premijera Edina Forte mora podnijeti ostavke do sredine ovog tjedna, piše Faktor.

 

Kopirati
Drag cursor here to close