SIP BiH

Lokalni izbori: Nedostatak financija i novine za glasače izvan BiH

Bjelica Prutina je kazala da je jedan od razloga uvođenja novina i nedostatak financija.
Vijesti / Politika | 07. 05. 2020. u 13:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: SIP  / Sanja Bjelica-Prutina

Predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Vanja Bjelica - Prutina danas se obratila javnosti nakon odluke o raspisivanju izbora u listopadu ove godine gdje je pojasnila izborni proces, javlja N1.

"Obavještavamo javnost da je SIP donio odluku o raspisivanju o održavanju lokalnih izbora 4. listopada. Izbori su za 64 OV, 56 Skupština općina u RS, 120 načelnika u BiH, sedam skupština gradova, 22 načelnika gradova u BiH. U 21 općini su predviđena 23 mjesta za manjine".

Po prvi put, mijenja se proces izbora načelnika Istočnog Sarajeva.

"Po prvi put na izborima, načelnik Istočnog Sarajeva se bira neposredno. Birači sa općina koja pripadaju ovoj općini će na dan izbora dobiti tri glasačka listića. Jedan za načelnika općine, drugi za skupštinu, treći za gradonačelnika Istočnog Sarajeva. Izbori za izbor vijećnika za Vijeće grada Mostara će se raspisati po sticanju uvjeta za raspisivanje i održavanje izbora".

Na centralnom spisku je više od tri milijuna birača.

''SIP je danas donio odluku o zaključenju centralnog spiska, upisano je 3.374.364 birača uključujući i Mostar. Poseban osvrt na glasanje van BiH. Zbog nedostatka financija i epidemije je uvedena novina. Naime, registracije će se vršiti na osnovu PP1 i PP2 obrazaca. PP2 obrazac je za sada dostupan u elektronskoj formi na stranici SIP-a".

Bjelica Prutina je kazala da je jedan od razloga uvođenja novina i nedostatak financija.

 

"Razlog uvođenja ove novine je zbog nedostatka financijskih sredstava i nije bilo moguće pokrenuti postupak javnih nabavki za izradu PP2 obrazaca. Osim toga, elektronska forma PP2 je omogućena zbog otežanog prometa zbog korona virusa".

Kopirati
Drag cursor here to close